Zašto mrzim jesen

| Lifestyle |

brunch&trach by Nada Kaurin

Nada Kaurin, brand managerica je Delimana i ogromna je ljubiteljica svega vezanog uz hranu. Nada hrani pristupa s ogromnom ljubavlju i ta njena strast za kuhanjem, ali i isprobavanjem delicija osjeti se u svakom njenom tekstu.

Brunch&trach o jeseni

Strašno mrzim jesen. Period je to u godini kad se probudiš ujutro, pogledaš kroz prozor, a ono sunce se usudilo probijati kroz crvene, žute i smeđe krošnje. Izađeš van, kad vidiš da se to isto lišće sjetilo obući i tvoj auto. Još se usput i popikavaš po hrpi lišća dok stigneš do auta, a ono šušti i ne prestaje.

Postoji i druga opcija. Probudiš se ujutro kad ono, lijeva kao iz kabla. Ili moraš iz kreveta na posao i moraš nositi svoje najdraže gumene čizme. Ili je subota pa se iz kreveta moraš preseliti na kauč, uzeti knjigu, skuhati kakao i ušuškati se ispod dekice. Ne znaš što je gore.

Listopad ili oktobar. Svake godine, svakog oktobra moj svijet se pomalo sruši. Ne znam kako vama, ali ja svake godine (i ponavljanje u ovom slučaju nije majka mudrosti i ne pomaže boljoj pripremi) imam neopisivu potrebu merkati jesam li uspješna, jesam li zadovoljna, što sam dosad napravila? Plačem barem 4 ili 5 puta tog mjeseca, sve nešto krivim one dane u mjesecu, ali tog mjeseca dođu prečesto. Ne volim to. Natjera me da razmišljam, promišljam i da uzmem novi planer. Na kraju mjeseca uvijek završim s popisom novih snova, ciljeva i želja. Optimizam i dodatni troškovi za kupovinu planera. Proklet bio oktobar!

Brunch&trach o jeseni

Jasno vam je kud idem s ovim. Ne mrzim jesen nimalo. Meni je to najljepše godišnje doba na svijetu. Volim i sva druga godišnja doba, ali jesen -  ona je čarobna, zavodljiva, topla, nepredvidiva. Sretna i tužna istovremeno, gurmanski prebogata s nevjerojatno rastućim rezultatima za obim struka. Malo te udeprimira, pa ti još ponudi prebogat izbor finih delicija od bundeve, jabuka, kestenja i nešto te sve tjera da miksaš, pečeš, sotiraš – kuhinja šuška više nego lišće pod nogama. A mirisi – većinu jeseni ne nosim parfem – samo mirišem po jabukama, cimetu i limunovoj korici. Ako zaboravim pregaču znam šetati gradom i slučajno pronaći mrlje od brašna. Jesen - neuredna i ranjiva. Tjera te da nabaciš više slojeva, a ugljikohidrati iz bučnice malo griju, a malo šalju u depru kad je kiša jer ne znaš bi li mršavio, bi li trčao maraton ili bi promijenio život naglavačke. Slojevi od bučnice i slojevi od odjeće služe da te zaštite jer nekako te ta jesen, uspješno ogoli. Kad ni slojevi ne pomažu, eto Martinja i vina i već je teški oktobar zapao u zaborav.

Brunch&trach o jeseni

Pročitala sam jednom jedan citat: "Od svih godišnjih doba, jesen čovjeku nudi najviše i zahtijeva najmanje od njega". Baš mi se nekako čini da s jeseni to je tako. Puno daje, malo traži, ali ako želite, iz jeseni možete izvući jako puno toga. Možete se zavući ispod deke i čekati da prođe ili možete:

  • Upoznati bundevu u pravom smislu te riječi. Već krajem osmog mjeseca kad se pojavi na tržnicama, ja mrvicu poludim. Krećem prvo s juhom od bundeve koju jedem do iznemoglosti, onda se bacam na rižoto od bundeve i pršuta, njoke od bundeve, a znam da je vrhunac ludosti tu kad ne prestajem na žlicu jesti pekmez od bundeve. Tradicija u mojoj obitelji i mom svijetu koja se nikad ne propušta je odlazak u Ivanić Grad na Bučijadu. Ovo se propušta samo ako se netko ženi ili smo van grada. Inače, odlazak je obavezan, po mogućnosti s vlakom kultnog imena Bučko Express. Tko se ne bi htio voziti u vlaku koji se zove Bučko Express?! 
Brunch&trach o jeseni

Osim nevjerojatnog izbora domaćih proizvoda koji svake godine poharamo (počeli smo nositi ograničenu svotu u novčaniku jer znamo kud to ide) fanovi smo do ibera. Slikamo se s princezom i princom Bučijade, ja sam se i vozila u bundevi s princezom, a jedne godine smo i osvojili nagradu jer smo znali odgovor na sva pitanja vezano uz organizaciju Bučijade. Ako ste ove godine propustili, sljedeće nemojte, sjednite na Bučko ekspress i neka vam bundeva na 1 dan ispuni sve želje. 

  • Brunch&trach o jeseni
  • Otići na dejt koji uključuje kestene na ovaj ili onaj način. Nema mi ništa romantičnije od odlaska na dejt koji uključuje šetnju i premetanje vrućih kestena po rukama. Uzmite nekog pod ruku i pravac šetnja – nema auta, nema tramvaja – ruku pod ruku. Kad tokom šetnje, nos postane malo hladan, vrijeme je za kestenje. Moj najdraži štand s kestenima je onaj u Jurišićevoj, ali vi nađite svoj, nije bitno koji. Ugrijte ruke dok čistite kestene i ako ste baš na dejtu hranite jedno drugo i uživajte. Ako niste od toplih kestena, struk se može povećati i kesten pireom – moj najdraži ove jeseni je u Cukeraju. Zamrljajte se tim finim mrvicama sa šlagom ili još bolje sladoledom od vanilije. Kesten pire pali ne samo na dejtu nego i protiv one okotbarske depresije. Provjereno, pomaže!
  • Ako dosad niste, ove jeseni možete početi kuhati. Jesen je po meni idealno doba da otkrijete chefa u sebi. Kad se sat promijeni, mrak stiže brže. Utoplite svoju gajbu, maknite prašinu s kuharica i krenite. Namirnice su takve da zeznuti cijelu stvar možete jako teško – bundeva vas vodi sama u svoj raj, a za sve drugo dozvolite si eksperimentirati, pogriješiti i zabavljajte se dok griješite. Zamrljajte te pregače, zamijesite tijesto, ispecite domaću bučnicu. Ako to savladate, sve ono što ste stavili u planer kao cilj, činit će se kao mala sitnica. Jesen je najbolje doba za otkriti koliko je svaka kuhinja lijepa jer u vrlo malo vremena u kuhinji mogu nastati stvarno čarobne stvari. Ja kad u svoju ulazim, zamišljam da ulazim u stroj profesora Baltazara. Kuhanje je lijek, a jesen je pravo vrijeme da to otkrijete. 
Brunch&trach o jeseni
  • Nastavljajući se na prošlu točku – kad nam je teško, najbolje što možemo je priznati da nam je teško i zagrliti najbliže. Jesen je najbolje doba za to - kad ti je hladno – moraš se nekako zgrijati. Vratite se ugošćavanju i napravite najbolji restoran u vlastitom domu. Vani je hladno, a doma se mogu napraviti čuda. Skuhajte tu večeru za prijatelje koju već dugo planirate i otvorite i onu zadnju bocu vina oko koje se mislite je li vam potrebna. Opustite se. Naspavajte se u nedjelju i pozovite prijatelje na mamurni brunch. Prošećite i ručak servirajte tek u 18h. Nazovite najbliže i ne zaboravite da je smijeh za punim stolom blagoslov. Zamrljajte stolnjak i makar se ne može oprati neka vas sjeća na večer kad niste mislili o ničemu osim o tome kako se zabavljate i kako imate divne ljude oko sebe.
Brunch&trach o jeseni

Ako ste sve od navedenog gore, ove jeseni napravili – vi ste sretan čovjek. Ako niste – požurite – brzo će Advent i novi razlog da se veselimo, pripremite se za njega na najbolji način. Prošuškajte malo lišćem svog života – protresite ga dobro, bacite u zrak i divite se njegovim bojama. Dobro ga pospremite, sve do sljedećeg oktobra.