Kako se tate osjećaju tijekom razdoblja dojenja?

| Moms |

 

Iako izazovi očinstva nisu uzrokovani rastućim stresom brige oko novorođenčeta ili nedostatkom sna, jedna studija je otkrila da očevi mogu imati pomiješana osjećanja tijekom razdoblja dojenja.

U početku se osjećaju uzbuđeno i prezadovoljno, a onda se mogu osjećati usamljeno, depresivno i nesposobno.

Period dojenja može blokirati očeve u povezivanju s djecom

Obično je period dojenja vrijeme kada se mama povezuje s bebo, zbog toga se neki očevi mogu osjećati zapostavljeno. Neki od njih misle da dam dojenje blokira njihovo povezivanje s bebom, pa čak i sa suprugom. To stvara veliki stres očevima, zbog čega se osjećaju ljubomorno i depresivno.

Često su nezadovoljni sobom

Osjećaj isključenosti može uticati i na samopouzdanje kod nekih očeva. Kako im nije uvijek omogućeno da u potpunosti sudjeluju u djetetovom životu i pruže im potrebnu njegu, osjećaju da nisu dovoljno kompetentni i da su bespomoćni kao očevi. Te negativne emocije čak vode do svađa s njihovim suprugama, navodi se u istraživanju.

Mnogi očevi vjeruju da je za vrijeme dojenja njihova uloga podržavanje i olakšavanje procesa. Smatraju da je važno brinuti se o svom partneru, osigurati hranu, pomagati u kućnim obavezama, brinuti se o starijoj djeci i bebi.

Rado preuzimaju odgovornost za hranjenje

Još jedno zanimljivo otkriće kaže kako bi očevi rado preuzeli odgovornost za hranjenje. To im pomaže da uspostave vezu sa svojim djetetom i bolje osjete i razumiju njihove emocije. Jedan od očeva izjavio je da mu je hranjenje sina pomoglo da shvati da je zapravo otac.