10 pravila kada idete u posjet novorođenčetu

| Moms |

 

Instagram/ @emileehembrow

Svi se radujemo dolasku bebe naših prijatelja, sestre, kolega, ali i ostalih članova obitelji i svi jedva čekamo trenutak kada ćemo upoznati taj mali zamotuljak sreće.

No, prije nego krenete u posjet, provjerite znate li neka od pravila koje treba imati na umu kada idete novorođenčetu.

Donosimo vam 10 ključnih pravila:

Zapamtite, radi se o njima, a ne o vama
Vaša želja da posjetite majku i njenu bebu je iz ljubavi prema njima. Ponekad osobe mogu biti toliko uzbuđene kada vide bebu da zaborave da su zapravo mama i beba najvažnije. Dakle, svoj posjet fokusirajte i na majku i ne očekujte da vas ona služi i zabavlja. Pitajte je kada je najbolje vrijeme da je posjetite i što je najvažnije, trebate ju razumjeti ako ona ne želi posjet u vrijeme kada ste planirali.

Nemojte se uvrijediti
Ona vas voli i zaista cijeni što je želite posjetiti, ali možda nije spremna za posjet i to je u redu. Nemojte se zbog toga uvrijediti i dajte joj do znanja da je njeno odbijanje u redu. Ako vam kaže da nije spremna za posjet, recite joj da je sve u redu i pričekajte sljedeću priliku.


Prvo nazovite
Nikada ne idete u posjet ako se prethodno niste najavili. Osim toga, čak i kada ste prethodno dogovorili posjet, pošaljite joj poruku ili je nazovite kako bi znala da ste krenuli. Uvijek je možete pitati treba li joj donijeti nešto iz trgovine.

Budite svjesni zaraze
Majke novorođenčeta zabrinute su za moguće zaraze. Novorođenče nema jak imunitet pa čak i mala infekcija može napraviti problem. Operite ruke kad stignete i nikako ne ljubite dijete.

Donesite hranu
Ništa ne pokazuje ljubav kao lazanje i kolači. Provjerite ima li majka nekih ograničenja u prehrani i koje stvari ne voli. Nakon toga joj pripremite obrok koji će se dopasti i njoj i njenim ukućanima. .

Budite korisni
Ponudite joj da pričuvate bebu kako bi se mogla istuširati ili odspavati. Pitajte je da za nju obavite kupovinu. Prošetajte njenog psa. Igrajte se s ostalom djecom. Ponudite joj da joj očistite kuću ili je jednostavno pitajte što možete učiniti za nju kako biste joj pomogli i smanjili stres.

Budite pažljivi s pitanjima koja postavljate
Iako ste dobronamjerni, ipak trebate paziti što pitate. Nove mame mogu biti veoma osjetljive i pitanja koja im postavljate shvatiti kao osuđujuća. Pa umjesto pitanja: Dojiš li bebu?, recite: "Beba izgleda tako zdravo". Ili recimo umjesto pitanja koliku ljubav osjeća prema bebi, pitajte je kako se općenito osjeća. Ovo posljednje pitanje je veoma važno, jer neke majke ne vole svoju bebu odmah. Neke pate od postporođajne depresije, što može utjecati na njenu vezu s djetetom. Dajte joj do znanja da joj možete biti osoba na koju se može osloniti. Ako vam kaže da je depresivna, potaknite je da posjeti liječnika.

Nemojte komentirati njenu kuću ili tijelo
Posljednja stvar kojom se majka želi baviti sada je samosvjesnost o neurednoj kući ili izgledu njenog tijela. Opaske kao "Kuća izgleda kao da je kroz nju prošao tornado" ili "Izgledaš iscrpljeno" jednostavno nisu u redu. Možda vam zvuči smiješno, ali ove opaske se stalno događaju.

Nemojte komentirati njene odluke
Nije vrijeme za nepoželjne savjete, bez obzira na to koliko znate o majčinstvu. Odluke koje se odnose na to kako se dijete hrani, hoće li se vratiti na posao ili ne su osobne stvari u koje se vi ne biste trebali miješati.

Otiđite na vrijeme kući
Iako su posjete novorođenčetu zabavne, trebate otići na vrijeme jer majka mora odspavati, biti s bebom ili odgledati svoju omiljenu seriju. Pobrinite se da joj pružite tu priliku. Osim toga, možete je posjetiti poslije nekoliko tjedana. Pitati je treba li joj što, odvesti je na ručak, a ona će biti tako sretna što vas ima.