Kako spasiti mobitel od mucica, pijeska i još mnogočega

| Lifestyle |

Kako spasiti mobitel od mucica, pijeska i još mnogočega
Spasite vaš mobitel od svih ljetnih nedaća!

Koliko god spretni i pažljivi bili, ljeto je najbolji period za zeznuti vlastiti mobitel. Tehnologija, plaže, sunce, more i koja čašica previše nikad nisu bili dobar par, a rezultati mogu biti vrlo raznoliki: Od kupanja s mobitelom sve do mobitela zakopanog u pijesku. U svakom slučaju, niti jedna opcija nije dobra.

Kupovanje zaštitne maskice može donekle pomoći, ali ako ne uložite novce u onu otpornu na udarce i vodu, niste učinili previše za sigurnost vašeg mobitela. Međutim, kao i uvijek postoje DIY trikovi za spašavanje u ovakvim situacijama, a još više će vas razveseliti kad vam kažemo da oni zaista funkcioniraju ako ih odradite u što kraćem periodu od događanja nezgode. U nastavku saznajte kako spasiti vaš mobitel od pijeska, mucica, vode, prašine...

1) Pijesak - Da biste spriječili ulazak pijeska u vaš smartphone obložite ga plastičnom prianjajućom folijom tako da nijedan dio mobitela nije nepokriven. Budite bez brige, svejedno ćete moći koristiti touchscreen, a pijesak vam neće moći izgrebati ekran. No ako vam ipak pijesak uđe u mobitel, ugasite ga i ispušite spravom poput one za napuhivanje madraca za napuhivanje ili probajte usisati usisavačem.

Kako spasiti mobitel od mucica, pijeska i još mnogočega
Pijesak se lako zavuče u mobitel

2) Mucice - Mucice su posvuda i brzo se skupljaju. Ako vam se zavuku u prostor za punjenje mobitela ili pak u utor za slušalice možete probati, kao kod pijeska, usisati ili ispuhati naletom zraka, no ako ni to ne uspije možete napraviti malo pomagalo za čišćenje od ljepljive trake i spajalice. Spajalicu izravnajte i na vrhu napravite mini smotuljak tako da je ljepljiva strana trake s vanjske strane i pažljivo umetnite u otvor s mucicama. Ova metoda je efektna, ali njome možete lako oštetiti mobitel pa morate biti vrlo pažljivi.

3) Blato - Ovo je izvrstan savjet za sve festivalske ljubitelje, što kada mobitel padne u blato? U tom slučaju imate tri solucije. Prvo možete ljepljivom trakom probati skinuti blato tako da lijepite vodoravno ili okomito traku na sasušeno blato i tako ga skidate. Drugi način je da s krpicom od mikrofibre (ili bilo koje druge tkanine koja ne ostavlja mucice) u pravilnim i jačim potezima od vrha do kraja skidate blato, dok treći način savjetuje da tu krpicu blago navlažite (nikako smočite) i njome pravilno od vrha do kraja skidate blato. Bitno je da nikako ne skidate blato kružnim pokretima!

Kako spasiti mobitel od mucica, pijeska i još mnogočega
Ovo se svima može dogoditi!

4) Dlake - Ljudske dlake nisu čest problem, no životinjske svakako jesu. Ako vam se dlake nezgodno zapetljaju unutar mobitela probajte ih izvući ljepljivom trakom, a druga opcija je i čupkanje pincetom.

5) Prašina - Prašina se, kao i mucice, konstantno stvara. Najlakše ju je ukloniti bočicom kompresiranog zraka ili električnom spravom koja snažno ispuhuje zrak.

Kako spasiti mobitel od mucica, pijeska i još mnogočega
Blato je čest problem obožavateljima festivala na otvorenom

6) Voda - Za vodu postoji jedan stari, dobar i jeftin trik - riža! Ako vam mobitel upadne u vodu, izvadite bateriju i SIM karticu i obrišite sve papirom, a zatim ubacite (i zakopajte!) sve skupa u zatvorenu posudu s rižom. Nakon noći, ili po potrebi par dana, riža bi trebala upiti svu vlagu iz mobitela i mobitel bi trebao ponovno raditi. No upadne li vam mobitel u more, prvo biste ga trebali zaliti destiliranom vodom (da saperete sol), a onda tek staviti u rižu.

7) Masnoća - Masnoću uklonite suhom (ili ako je teža mokrom i suhom) krpicom od mikrofibre, dok za nezgodnije dijelove možete koristiti blago navlaženu vaticu. Nipošto nemojte koristiti papir ili papirnate ručnike i maramice jer mogu oštetit zaslon vašeg mobitela.