Kako riješiti problem hladnih stopala

| Lifestyle |

Svi koji pate od hladnih stopala posebno su neraspoloženi ovih dana kada su se temperature spustile debelo ispod ništice. Vrijeme je debelih vunenih čarapa i dekica omotanih oko nogu.

Svi znamo da je problem hladnih stopala poprilično neugodan. Posebno do izražaja dolazi prije spavanja kada je gotovo nemoguće zaspati ako vam stopala nisu topla.

U hladnim okruženju, tijelo se primarno bavi održavanjem vitalnih organa funkcionalnima te je pojava hladnih ruku i stopala učestala. Tijelo smanji dotok, odnosno opskrbu krvlju, a ekstremiteti postaju sve hladniji.

Ovaj problem posebno je izražen kod žena, jer žene prirodno imaju manje mišića, a i tjelesne mase nego muškarci. Stoga žene proizvode i manje topline. Još jedan or razloga pojave hladnih stopala je i niski krvni tlak koji prati žene mlađe životne dobi. Međutim, nizak tlak smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Evo na što pripaziti ako vas muče hladna stopala:

1. Nosite pravilnu obuću
Osim udobnosti same cipele, trebali bi pripaziti da vam cipele nisu previše uske, jer će vam poremetiti cirkulaciju krvi. Preporučujemo čarape i cipele od prirodnih materijala, kao što su vuna i koža. Kombinacija ova dva materijala spriječit će znojenje nogu, a svi znamo da mokre noge znače i hladna promrzla stopala.

2. Pijte dovoljno tekućine
Pijenjem dovoljno tekuće, vaše tijelo svakako će vam biti zahvalno. Tekućina potiče i krvotok, a što je on bolji i samo tijelo je toplije. Optimalna količina vode koju bi trebali popiti je oko 2 litre dnevno. Pića poput gina i vina kontraproduktivno djeluju na tijelo. Iako će vam na prvu biti ugodno i toplo, jer alkohol širi krvne žile, istom brzinom će se tijelo i ohladiti. Isto vrijedi i za cigarete i kavu.

3. Konzumacija tople hrane
Voće i povrće bogati su vitaminom B koji pomaže tijelu u izgrađivanju otpornosti na hladnoću. No, najpoznatiji 'proizvođači' topline svakako su tople juhe i vrući čaj.

4. Redoviti posjet sauni
Najbrži način za pokretanje cirkulacije svakako je sauna koja će omogućiti da krv prodre i do posljednjeg vršaka prstiju. Tijelo će biti utopljeno i dugoročno će zadržati toplinu. Isto tako, sauna poboljšava imunološki sustav, naravno samo ako ste zdravi. Ako ste već uhvatili prehladu, izbjegavajte saunu!

5. Izmjenjujuće tuširanje
Ovo je vjerojatno najstariji trik u borbi protiv hladnih stopala. Naizmjence uronite noge u hladnu vodu te ih u njoj držite par minuta, a zatim ih uronite u toplu vodu. Ovaj trik stimulirat će protok krvi u tijelu, a vaša stopala će dugotrajnije ostati ugrijana. Isto tako, priuštite si tople kupke što je češće moguće.

6. Masaže stopala
Čak i vaš partner može učiniti nešto protiv dosadnih ledenih stopala u krevetu, odnosno može vam izmasirati noge. Redovite masaže stimuliraju krvne žile.