Znate li zašto bi bilo dobro jesti ribu barem jednom tjedno

| Health |

6 razloga zašto biste trebali jesti ribu barem jendom tjedno

Ljeto je vrijeme koje u većini slučajeva provodimo na moru što automatski znači da u većim količinama konzumiramo ribu odnosno morske plodove.
Riba je vrlo zdrava namirnica koja ima mnoge benefite na naše zdravlje. Stručnjaci kažu kako je ribu potrebno jesti barem jednom tjedno, a mi vam u nastavku otkrivamo zašto je to tako odnosno zašto biste češće trebali konzumirati ribu.

6 razloga zašto biste trebali jesti ribu barem jendom tjedno

1. Učestalo konzumiranje ribe može produžiti vaš život
Mnoga istraživanja pokazuju da su ljudi čija prehrana sadrži ribu i plodove mora dugovječniji. Oni koji redovito jedu ribu mogu kod sebe smanjiti rizik za pojavu moždanog udara, depresije ili različitih drugih bolesti.
2. Riba je izvor zdravih masnoća
Riba sadrži Omega-3 masne kiseline koje blagotvorno djeluju ponajprije na zdravlje srca i krvnih žila, a osobe koje učestalo konzumiraju ribu imaju smanjeni rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.
3. Riba pospješuje probavu
Probava je vrlo bitan čimbenik zdravlja. Spoj pod nazivom trietilamin daje ribi specifičan miris te rješava osjećaja “težine” u želucu nakon jela i olakšava probavu.
4. Riba je izvrstan izvor proteina
Proteini su vrlo bitni za normalan rad organizma, a riba je odličan izvor proteina kao i željeza, cinka, selena i joda.
5. Riba je dobra za zdravlje očiju
Omega-3 masne kiseline koje sadrži riba mogu pridonijeti cjelokupnom zdravlju očiju.
6. Riba može pomoći u ljepoti kože
Proteini koje sadrži riba korisni za obnovu stanica kože i usporavanje njihovog starenja. Osim toga, Omega-3 masne kiseline održavaju kožu vlažnom i sprječavaju rizik od upalnih procesa.