Voće je namirnica koja bi se svakoga dana trebala naći na našem jelovniku jer je izvor zdravlja.U voću se nalaze mnogi vitamini i minerali koji su nezaobilazni saveznici našeg zdravlja. No osim što je vrlo zdravo ono je i vrlo fino zato što je slatko poput meda. No baš iz tog razloga voće, u prevelikim količinama, može štetno djelovati na vaše zdravlje. Voće je prepuno fruktoze odnosno voćnog šećera stoga biste ga trebali konzumirati ujutro u umjerenim količinama.
Mi vam u nastavku otkrivamo koje je voće ipak najpogodnije za vaše zdravlje.
1. Borovnica
Stručnjaci za prehranu posebno cijene ovu biljku zbog velikog udjela antioksidansa u njoj. Povrh toga, borovnice su bogate polifenolima, antocijaninima, antocijanidinima, dimetil-rezveratrolom te nepoznatim kofaktorom adaptogenih aminokiselina. Smatra se da borovnica lječi, a posebno su zdrave - divlje borovnice koje krajem proljeća i početkom ljeta možemo naći na placu.
2. Kivi
Prepun je antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego narančai drugi citrusi. Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, nema sustava koji ne štiti - dobar je za oči, štiti od raka, štiti kardiovaskularni sustav, probavni sustav, dišni sustav, regulira tlak, snižava kolesterol, ubrzava metabolizam i još mnogo toga.
3. Avokado
Potiče mršavljenje i kontrolira razinu kolesterola u krvi. Ovo egzotično voće regulira krvni tlak, poboljšava vid i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Avokado je jedan od najzdravijih plodova na našem planetu, pa nije ni čudo što ga nutricionisti često preporučuju, nazivajući ga i superhranom. Uostalom, gotovo 20 vitamina i minerala skriveno je u jednom plodu avokada. To su vitamini A, B, C i E, ali i vlakna te minerali poput kalija, kalcija i drugih
4. Nar/šipak
Sadrži obilje vitamina C, veliku količinu folne kiseline, vitamina A i E, kalij, 3 vrste polifenola, vrlo moćnih oblika antioksidanata koji štite stanice na molekularnoj razni od razornog djelovanja slobodnih radikala. Nar sadrži više antioksidansa od brusnice i naranče, a jedan plod ima 3 puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja.
5. Masline
Masline su dobar izvor vitamina E, snažnog antioksidansa nužnog u svakodnevnoj borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Osim toga, dobar su izvor minerala željeza i bakra te prehrambenih vlakana. Uz vitamin E, antioksidacijskim svojstvima maslina pridonose i aktivne fitokemikalije poput polifenola i flavonoida.