Riješite se žudnje za hranom uzrokovanom stresom

| Health |

Instagram / @vivaluxuryblog

Brzo planete, imate potrebu za većim količinama hrane, nemirno spavate te se gotovo ne krećete? Vrlo vjerojatno ste pod stresom. Ako tako nastavite, možete reći zbogom bikini tijelu. Međutim, donosimo vas savjete kako izbjeći žudnju za hranom dok ste pod stresom.

Tijekom stresnih razdoblja, tijelo proizvodi više kortizola, snažnog anti-stresnog hormona koji je oblikovan kako bi zaštitio tijelo i pružio nam više energije. Povećana razina kortizola također povećava razinu šećera u krvi i razinu grelina. Za oba je dokazano da stimuliraju apetit. Promjene koje jasno signaliziraju tijelu kako treba pružiti više energije za reguliranje stanja stresa. Budući da posebno slatka hrana te slana brza hrana zadovoljavaju tu potrebu s trenutnim učinkom, čokolada, čips i pizza često su najbolji i najbrži izbor.

Instagram / @queenofjetlags

Savjeti kako izbjeći žudnju za hranom dok ste pod stresom:

1. Riješite se svih nezdravih zaliha
Svi ih imamo. Kako kod kuće tako i u uredu. Koja čokolada i vrećica čipsa uvijek se negdje skrivaju. Vrijeme je da ih izbacite, a umjesto nezdravih grickalica u svoj dom donesite orašaste plodove i sušeno voće. Utažit će vaš apetit, a ne sadrže rafinirane šećere. Čuvajte se navadno zdravih žitarica koje ćete sadrže puno šećera te pažljivo pročitajte etiketu prije nego li kupite bilo koji prehrambeni proizvod.

2. Obavezan doručak
Brojne su studije pokazale da uravnoteženi doručak može učinkovito spriječiti rast šećera u krvi pod stresom. Pravilan doručak sastoji se od jaja, zobene kaše ili avokada.

Instagram / @kristinsundberg

3. Hidratacijom protiv stresa
Tko je pod stresom, pije premalo. Nakon toga slijedi dehidratacija stanica, koje mogu izraziti razdražljivost, glavobolje i žudnje za hranom. Dobar čaj od paprene metvice može zamijeniti desert i neutralizirati stres uzrokovan dehidratacijom.

4. Meditacija
Morate vježbati mirnoću u stresnim fazama života. Ono što trebate učiniti je suprotno od onoga što osjećate. Meditacija uzrokuje holističko resetiranje tijela i uma: koncentracija se opet povećava, želja za slatkim postaje kontrolirana i minimizirana. Posebno je preporučljiva za poznate 'niske' točke danu koje se javljaju oko 11 i 15 sati.