Želite biti zdravi i lijepi? Jedite borovnice

| Health |

 

Pixabayborovnice

Borovnice – sitne bobice čudesnih ljekovitih moći

Borovnica je mali višegodišnji grm koji ima bobičaste plodove. Borovnice, zajedno s ostalim bobičastim voćem, pripadaju porodici Ericaceae. Svježi i zreli plodovi su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne boje. Plod je prekriven voštanim zaštitnim slojem.

Borovnice su drugo najpopularnije bobičasto voće u većini zemalja svijeta. Razlog se krije u tome što sadrže čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična protuupalna svojstva te održava stijenke krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica.

Borovnice su prepune vitamina C i odličan su izvor vlakana. Unatoč tome što sadrže prirodne šećere, dijabetičari ne bi trebali izbjegavati ove sočne ljubičaste bobice. Predstavljaju dobar izbor za dijabetičare, s obzirom na to da pomažu u regulaciji šećera u krvi. One imaju niski glikemijski indeks (između 40 i 53), uglavnom zbog visokog udjela vlakna – samo 150 grama borovnica sadrži čak četiri grama vlakana.

Borovnice sadrže nevjerojatne količine antioksidanata - u 100 grama borovnica nalazi se antioksidanata koliko u pet istih porcija bilo kojeg drugog voća. Antioksidanti čuvaju vašu kožu od starenja te vas štititi od nastanka raznih tumora, bolesti srca, artritisa, astme, gubitka pamćenja i svih ostalih oboljenja vezanih uz starenje organizma.

Borovnice sadrže polifenole koji pomažu u borbi protiv štete nanesene vanjskim utjecajima koji su među glavnim uzrocima nastanka bora. One će smanjiti crvenilo kože i doprinijeti uklanjanju bora, akni i ostalih nepravilnosti na koži.