Lubenica je savršena namirnica za ljeto

| Health |

 

Instagram/ @tamara

Osim što je ukusna, lubenica također sadrži jako malo kalorija, izvrstan je izvor vitamina C te odlično gasi žeđ pa je savršena namirnica za ljeto.

Svakodnevna konzumacija lubenice direktno utječe na poboljšanje zdravlja vašeg srca i jačanje mozga te revitalizaciju vašeg imunološkog sustava.

Donosimo vam 7 razloga zašto biste lubenicu trebali jesti svakoga dana:

Ima odličan učinak na kožu
S obzirom na to da se lubenica sastoji od 93% vode i sadrži puno vitamina i antioksidansa, ima odlične učinke za vašu kožu poput usporavanja starenja. Osim što će vam pomoći zadržati mladenački izgled, štiti i od sunca.

Pomaže u borbi protiv raka i srčanih udara
Lubenica sadrži visoke razine likopena koji djeluje poput antioksidansa i tako se bori protiv kemikalija u našemu tijelu. Znanstvenici su otkrili da plodovi koji sadrže likopen mogu smanjiti rizik stvaranja određenih vrsta raka, ali i srčanih udara.

Regulira cirkulaciju
Odlično je što opušta crvene krvne žile koje poboljšavaju cirkulaciju, ali i libido. Kora lubenice sadrži citrulin - aminokiselinu koja se pretvara u arginin koji poboljšava cirkulaciju te održava naše srce zdravim

Služi za detoksikaciju
Svima je već poznato kako je lubenica prirodni diuretik, odnosno da pomaže tijelu kako bi se oslobodilo viška nakupljenih toksina. Važno je napomenuti kako je odlična za konzumaciju zato što hidratizira naše tijelo.

Smanjuje upale
Ovo voće bogato je antioksidansima i fenolnim spojeva koji pomažu kod smanjenja upale. Posebno je bogata karotenoidima koji pomažu u smanjenju upala i štetnih radikala u tijelu. Osim toga, lubenica sadrži antocijan koji također smanjuje upalu.

Podiže raspoloženje
Osim što poboljšava cirkulaciju, poboljšava i raspoloženje. Opuštanjem crvenih krvnih žila pomaže kod neuronskih oštećenja čestica amonijaka.

Ublažava bolove u mišićima
Ako imate upalu mišića nakon treninga, lubenica će vam ublažiti bolove. Antocijan koji se nalazi u lubenici smanjit će vašu upalu, ali i spriječiti buduća oštećenja mišića.

Pomaže u mršavljenju
Lubenica u sebi sadrži oko 90% vode te ima vrlo malo kalorija što je čini savršenom hranom za sve one koji žele izgubiti na težini. U lubenicama se također nalazi i citrulin, aminokiselina koja pomaže u sagorijevanju masnoća