Zašto trebate piti kavu?

| Health |

 

Instagram/ @bridget

Stoljećima je kava ljudima širom svijeta omiljeni napitak bez kojeg ne mogu zamisliti jutro. Stručnjaci tvrde da konzumiranje kave u umjerenim količinama ima pozitivan utjecaj na naše zdravlje, a usporavanje procesa starenja i gubitak suvišnih kilograma samo su neke od brojnih prednosti.

Britanska studija u kojoj je sudjelovalo 500.000 ispitanika pokazala je da kava smanjuje rizik od prerane smrti. Stručnjaci smatraju da je razlog više od 10.000 različitih kemijskih spojeva koje sadrži kava, a koji štite ćelije od oštećenja.

Konzumiranjem kave sagorijevate masnoće, pokazalo je istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta u Nottinghamu u Velikoj Britaniji. Naime, rezultati njihovog istraživanja pokazali su da kava može pomoći u stimuliranju smeđih masnih rezervi, poznatih kao smeđe masno tkivo, koje igraju ključnu ulogu u brzini sagorijevanja kalorija. Iako nije poznato pokreće li sagorijevanje masti kofein ili nešto drugo, ovo otkriće je jako važno jer bi moglo poslužiti za borbu protiv pretilosti i dijabetesa.

Osim toga, kava usporava proces starenja. Ovo je pokazala manja studija koja je provedena na Sveučilištu Stanford, no riječ je o teoriji koja je dobro definirana i prilično intrigantna. Ovo istraživanje pokazalo je da ispijanje kave zbog visokog sadržaja kofeina može spriječiti kemijske reakcije koje vremenom dovode do upalnih procesa u organizmu.

Razna druga istraživanja također su pokazala brojne dobrobiti kave, a stručnjaci tvrde da je peta šalica kave trenutak u kojem kofein počinje negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje