Zašto ne smijete piti čaj dok je vruć?

| Health |

Instagram / @isabellath

Zimi je čaj najbolji način da se ugrijemo, a i u proljeće, pogotovo kada su temperatura sličnije onim zimskima. Čaj je zdrava namirnica, ali samo ako ga ne pijete vrućeg!

Temperature su daleko od onih proljetnih, barem za sad, ali radujemo se najavama toplijeg vremena. Dok nam sunce ne proviri između oblaka, čaj nam je još uvijek jedan od dražih napitaka. Ali budite oprezni, jer previše vruć čaj može imati strašne posljedice.

Nedavna studija napravljena na temelju više od 450 000 podata, otkrila je da vrući čaj ako se konzumira s cigaretama i alkoholom, može uzrokovati rak jednjaka. Zato oprez pušači!

Instagram / @isabellath
 

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) upozorava na potrošnju pića koja su toplija od 65 stupnjeva. Toplina može uzrokovati male ozljede u jednjaku, čime se podupire razvoj raka. Svatko tko redovito puši ili pije alkohol ima pet puta veći rizik od razvoja raka jednjaka, navodi se u studiji.

Studije su dokazale da zemlje poznate po ispijanju čaja imaju posebno visok broj slučajeva raka jednjaka. U zemljama poput Engleske i Japana, čaj se obično konzumira na temperaturi ispod 60 stupnjeva.

Sljedeći put kada odlučite skuhati šalicu čaja, ostavite čaj da se ohladi oko 4 minute.