Stigla nam je jesen. Unatoč ekstremno dugom babljem ljetu jesen se ipak počela osjećati u zraku. Hladne noći, otpalo lišće te miris pečenih kestena u zrak odaju nam dojam jeseni. Nema nam draže prošetati te usput kupiti pečene kestene. No kestene možete pripremati na razne druge načine od kuhani i pečenih kestena, preko deserata, ali i kremastih juha. U nastavku vam donosimo sve pogodnosti koje ova jesenska namirnica ima na vaše zdravlje.
1. Kesten je namirnica koja potiče rad crijeva jer u sebi sadrži puno vlakana.
2. Iako potiču rad crijeva, kesteni nisu dobra namirnica želite li smršaviti. Kesten ima visoku energetsku vrijednost stoga je odlična namirnica ako vam je potreban višak energije ili okrjepa.
3. Ako vam smeta gluten onda je kesten idealna namirnica za vas. Kesten ne sadrži gluten stoga je vrlo popularna namirnica u bezglutenskoj prehrani.
4. Kesteni su bogati vitaminom C koji je ključan za jak imunitet, a koji nam je potreban u jesenske i zimske dane.
5. Budući da obiluju kalijem, a istovremeno su siromašni natrijem, kesteni su odlična namirnica za ljude s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima.