Vaš omiljeni zimski napitak krije svoje loše lice

| Health |

Instagram/@seasonsmoodofficial

Božić je poznat kao vrijeme prekomjerne popustljivosti, koja uključuje i uživanje u jednom od najpopularnijih zmskih toplih napitaka – vrućoj čokoladi.

No, nova istraživanja sugeriraju da bismo trebali dvaput razmisliti kada je u pitanju naručivanje ovog omiljenog, sezonskog, slatkog napitka.

Naime, jedno istraživanje utvrdilo je da više od 200 vrsta pića sadrži šokantno velike količine šećera, čak i ako su napravljena korištenjem alternativnih mlijeka za koje se smatra da su zdravija.

Starbucks je jedan od najpopularnijih coffe shopova na svijetu, a upravo gore navedeno istraživanje utvrdilo je da njegova vruća čokolada, napravljena od zobenog mlijeka i prelivena šlagom, ima najveću količinu šećera od svih ispitanih napitaka. 

Naime, ovo piće je sadržavalo 23 žličice šećera i šokantnih 758 kalorija, što jednako količini od otprilike tri limenke Coca-Cole.

Na drugom mjestu našla se grande slana karamel vruća čokolada s obranim mlijekom koja je imala 15 žličica šećera, a to iznosi oko 503 kalorije.

Akcija protiv šećera istaknula je da kupci možda i nisu svjesni dodatnih šećera zbog nedostatka etiketiranja i percepcije da su veganske alternative mlijeka zdravije.

Kafići i coffe shopovi moraju poduzeti velike korake kako bi smanjili razinu šećera u svojim pićima i veličinu porcija koje nude potrošačima te bi trebali promicati alternative šećeru i prestati uz svoje napitke služiti slatkiše i zalogajčiće koji, također, sadrže šećer.

Važno je smanjiti razinu šećera koju unosimo u svoj organizam, a da često toga nismo ni svjesni, jer je prekomjerna konzumacija šećera povezana s nizom zdravstvenih problema, poput dijabetesa i pretilosti te srčanih problema.