Sve što biste trebali znati o detoxu!

| Health |

Detox odnosno detoksikacija organizma u medicini predstavlja proces čišćenja organizma od štetnih tvari. Zbog nezdravog načina života koji većina nas živi, sjedilačkog načina života, nezdrave prehrane, zagađenog zraka, manjka fizičke aktivnosti, s vremena na vrijeme bilo bi poželjno uzeti vremena za sebe te očistiti organizam od toksina. Iako se mnogi na detoxa odlučuju zbog skidanja kilograma to nije jedina i najbitnija prednost detoxa. Budući da smo isprobali petodnevni detox možemo Vam potvrditi da detoksikacija organizma zaista jest puno više od pukog gubljenja kilograma. Prednosti detoxa jesu:
1. Gubitak kilograma
Za vrijeme detoxa neminovno jest da ćete izgubiti na kilaži zbog smanjene kalorijske vrijednosti koje unosite u sebe. Važno je naglasiti kako za vrijeme petodnevnog detoksa nije moguće izgubiti velik broj kilograma već dvije do tri kile.
2. Osjećaj poletnosti
Nerijetko se osjećamo bezvoljno i teški smo sami sebi zbog količine hrane koje unosimo u svoj organizam. Detox nam pruža osjećaj lakoće u želucu i poletnosti. Unatoč tome što ne konzumiramo hranu pomoću sokova unosimo sve hranjive sastojke koji su nam potrebni za funkcioniranje kroz dan.
3. Smanjenje nadutosti
Nadutost je vrlo nelagodan problem s kojim većina nas ima problema. Detox je jedan od rješenja za nadutost.

Detoksikacija

Postoje i mnoge druge prednosti detoxa kao što su čista koža lica, obnavljanje crijevne flore, jačanje imuniteta, bolja koncentracija i mnoge druge.
Što se tiče načina detoksikacije bitno je izabrati onaj koji Vama najbolje odgovara. Osnova detoxa je iz prehrane izbaciti prerađenu hranu, sol, šećer te sve štetne namjernice. Prehrana se treba bazirati na svježem voću i povrću. Za vrijeme detoksa potrebno je piti dovoljnu količinu vode to jest najmanje dvije litre vode dnevno te se baviti umjerenim fizičkim aktivnostima poput hodanja. Ono što je također važno za vrijeme provođenja detoksa potrebno nam je puno odmora i sna.

Detox prirodnim sokovima


Postoje različiti načini detoksikacije. Onaj najekstremniji način jest detoksikacija vodom. Tijekom detoxa vodom dozvoljenom je piti samo vodu. Sljedeći način detoxa jest detox prirodnim sokovima. Za vrijeme trajanja detoxa sokovima dozvoljeno je piti samo svježe, prirodne iscijeđene sokove. Detox smoothiejima odnosno kašama također je jedan od načina provođenja detoxa. Detox smoothiejima odnosno kašama bazira se na unosu svježe izmiksanog voća i povrća.
Ono što definitivno olakšava prakticiranje detoxa jesu već unaprijed isplanirani i napravljeni detox programi poput Rabenhorst sokova, Juice Box detox sokovi, Detox. hr ili pak TNT detox Lab, ali i mnogi drugi.
Naše iskustvo detoxa prošlo je vrlo dobro. Prije nego što uopće krenete na detox morate se dogovoriti sami sa sobom da ćete se detoxa zaista i pridržavati, tada će Vam biti puno lakše provesti detox. Naš savjet je da pijete puno vode, spavate koliko Vam je potrebno, prakticirate lagano hodanje. Dodatan savjet, možda i najvažniji, jest da za vrijeme detoxa ne dopustite da Vam je dosadno jer čim Vam mozak nije zaokupljen s nečime postanete gladni. Onda kada zaista jeste gladni popijte sok ili smoothie jer oni Vas zaista zasite. Za vrijeme trajanja detoxa osjećate se poletno, puni ste energije i vrlo ste sretni i ponosni na sebe što ste se odlučili na nešto zdravo za Vaš organizam.