Sve blagodati chia sjemenki

| Health |

Instagram/ @detox_recipes

Chia sjemenke s razlogom nose laskavu titulu supernamirnice.

Chia sjemenke nisu samo prolazni trend jer postoje i znanstvene potvrde o njihovom blagotvornom utjecaju na ljudsko zdravlje. U sitnim se sjemenkama skriva prava riznica važnih tvari i spojeva: mnoštvo prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i aminokiselina.

Chia sjemenke bogate su omega 3 i omega 6 kiselinama, što pomaže u stvaranju dobrog kolesterola i smanjuje loš kolesterol te tako služe kao prevencija od kardiovaskularnih bolesti. Djeluju protuupalno i sprječavanju razvoj bolesti u tijelu te reguliraju imunološki sustav.

S obzirom na to da su toliko bogate vlaknima, chia sjemenke reduciraju kolesterol i kontroliraju razinu glukoze u tijelu. Također, držat će vas sitima duže i ubrzati vaš metabolizam. Samim time, reguliraju i funkcioniranje probavnog sustava i rad tankog i debelog crijeva. Chia sjemenke bogate su proteinima i mineralima koji su nužni za zdrav i funkcionalan organizam.

Dovoljno je uzimati 1 čajnu žlicu dnevno, a želimo li poboljšati probavu i pridonijeti skidanju viška kilograma, tada ih možemo uzimati 3 do 4 čajne žlice dnevno. Chia sjemenke ubrzavaju mršavljenje. Njihov nutritivni sastav općenito povoljno djeluje na zdravlje cijelog organizma pa se preporučuju u redukcijskim dijetama jer jako brzo mogu nadomjestiti nedostatak mnogih tvari.