Što vam signalizira žudnja za određenom vrstom hrane?

| Health |

Instagram/@thefashionfraction

Svi mi ponekad osjetimo žudnju za određenom hranom.

Bilo da se radi o nekontroliranoj žudnji za slanom vrećicom čipsa ili neodoljivoj želji za čokoladnom, teško je prestati razmišljati o toj stvari kada nam ona padne na pamet.

Ali ako imate ponavljajuću žudnju za određenom, obično nezdravom, hranom to bi vam mogao biti znak da vam vaše tijelo želi reći da nešto nije u redu.

U nastavku pročitajte što vam signalizira žudnja za određenom vrstom hrane.

Žudnja za solju

Sol, ili natrij, je potrebna za rad mišića u tijelu. U velikoj većini slučajeva, žudnja za solju je samo preferencija za nešto kiselo i ne biste se trebali brinuti.

Povremeno, žudnja solju može biti način vašeg tijela da pokuša popraviti neravnotežu minerala u tijelu. Na primjer, možda ste dehidrirani ili u vašem tijelu postoji neravnotežu elektrolita što može biti uzrokovano povraćanjem i proljevom ili pretjeranim znojenjem.

Žudnja za slatkim

Žudnja za slatkim može biti odraz niskog šećera u krvi.Šećer ili ugljikohidrati najučinkovitiji su način za proizvodnju energije u našem tijelu. Stoga, kada imate malo energije, možete žudjeti za ugljikohidratima ili nečim slatkim.

Problem je u tome što, kad posegnete za slatkim zalogajem, to može napravite šiljak šećera u krvi, nakon čega slijedi pad šećera, što izaziva još jednu slatku žudnju.

Kako se to ne bi desilo, savjetuje se da pokušate redovito jesti ugljikohidrate sa sporim oslobađanjem tijekom dana kako biste zadržali razinu šećera u krvi. Ako želite pojesti nešto slatko, pokušajte to u svoj organizam unijeti kao dio obroka, kako bi šećer polako ulazio u krvotok, što će umanjiti rizik od pojave šećera.

Ugljikohidrati

Osim što ugljikohidrati često predstavljaju hranu za utjehu, žudnja za njima mogla bi biti još jedan pokazatelj niskog šećera u krvi. Ugljikohidrati su jednaki energiji, pa je žudnja za njima obično zbog niskog šećera u krvi. Žudnja uglavnom nastaje kada ljudi pokušaju ukloniti ili smanjiti ugljikohidrate, ostavljajući tijelo s manjkom energije.

Žudnja za čajem i kavom

Prvi razlog je hidratacija. Potrebno nam je 2-2,5 l tekućine svaki dan, što uključuje i tekućinu iz čaja i kave. Ako niste sjajni u ispijanju vode, ali pijete puno toplih napitaka, možda je vašem tijelu potrebna voda.

Drugi glavni razlog je kofein. Nisu svi osjetljivi na ovisnost o kofeinu, ali za one koji jesu, nedostatak istog može značiti nisku energiju i glavobolju, a žudnja može biti pokušaj da se to popravi.

Žudnja za masnom ili prženom hranom

Ako žudite za prženom hranom razlog bi mogao biti više psihološki nego fizički.

Žudnja za masnom hranom može biti samo svojevrsno emocionalno oslobađanje ograničenja. Ako smo pojeli puno niskokalorične hrane s malo masti, možda postoji biološki nagon za traženjem neke kalorične hrane s visokim udjelom masti.