Što učiniti kada pocrvenite?

| Health |

 

Instagram/ @majamalnar

Opekotine od sunca se mogu dogoditi svakome, čak i onima koji obraćaju posebnu pažnju na mazanje kremama i posebnim zaštitama.

Iako postoje mnoge metode liječenja i brige, važno je zapamtiti one najefikasnije.

Opekotine od sunca se javljaju u vidu crvenila, otoka i bola na mjestima izloženim suncu i UV zrakama. Simptomi mogu biti blagi do teški. Težina opekotine ovisi o dužini izloženosti suncu i UV zrakama i tipu kože. Treba zapamtiti da su opekotine od sunca rizik za karcinom kože.

Ako primijetite opekotine, napravite kratki predah od sunčanja i otiđite kući gdje ćete na opekotine staviti hladne obloge s aloe verom ili običnom vodom. Možete koristiti i lijekove protiv upale i bolova, jedan od najpreporučljivijih je ibuprofen. Kortizonske kreme pomažu smanjenju upale i svrbeža, a preporučuje vam se unošenje dosta tekućine za hidriranje organizma i kože.

Plikove ne treba oštetiti jer pokrov pomaže u zacjeljivanju, no ako se on skine preporuka ih je očistiti blagim sapunom i vodom. Kožu ne treba ljuštiti već aplicirati hidratantne kreme i losione.

Još neke efikasne metode koje se tradicionalno koriste za liječenje opekotina su obloge s jogurtom, rajčica, obloge sa sodom i vodom, kantarionovo ulje i kreme i gelovi za hlađenje. Jedna od neobičnih novih metoda koja je tek nedavno "isplivala" na površinu je metoda korištenja pjene za brijanje s mentom. Pomoći će vam i krumpir, hladna kupka, svježi krastavci i med.