Što se događa s našim tijelom kada prestanemo piti kavu?

| Health |

Naviknuti smo na mnogobrojne prednosti kofeina i privikavanje na nov režim ne bi prošlo bez kratkotrajnih posljedica.

Kažu da svaki ljubitelj kave ima dvije osobnosti - jednu prije i jednu nakon ispijanja prvog gutljaja jutarnje kave. Ako se slažete s ovom tvrdnjom, vjerojatno ste i sami svjesni koliko kofein može biti zarazan.

U nastavku vam donosimo 4 načina na koje tijelo reagira kada se konzumacija kofeina naglo smanji na nulu.

Instagram/@joandkemp

Javit će se glavobolje
Nažalost, glavobolje su najčešće nuspojave rješavanja kofeina. To je uzrokovano otvaranjem vaših krvnih žila i pojačanom cirkulacijom krvi u mozgu. Jednom kada se tijelo prilagodi povećanom protoku krvi, glavobolje će nestati.

Udebljat ćete se
Neočekivana promjena tjelesne težine svakome može izazvati stres, a prestanak konzumiranja kave ponekad dovodi upravo do toga.Kofein djeluje kao pojačivač metabolizma što znači da vaše tijelo učinkovitije sagorijeva kalorije. Kada prestanete piti kavu, izostat će i količina kofeina na koju je tijelo naviklo, a učinak sagorijevanja kalorija bi se smanjio - što dovodi do dobivanja kilograma.

Imat ćete problema s koncentracijom
Kava čini ljude budnijima jer potiče otpuštanje dopamina i adrenalina, što pojačava aktivnost mozga i podiže krvni tlak. To znači da ćete se, kad je prestanete piti, suočiti s poteškoćama oko koncentracije ili drugih važnih aktivnosti jer vaš mozak neće biti stimuliran na način na koji je navikao.

Počet ćete drhtati
Ovo možda zvuči ozbiljno, ali nije nešto zbog čega biste se trebali zabrinuti. Kofein je snažan izvor stimulacije za živčani sustav. Jednom kada ga eliminirate, možda ćete doživjeti drhtanje zbog nedostatka tog stimulativnog učinka. Nekim ljudima čak i ruke počnu drhtati jer su navikli redovno se predozirati kofeinom. Za razliku od ostalih simptoma, samo mali dio kofeinskih ovisnika doživljava drhtanje. Nemojte se brinuti - ovi će simptomi nestati, a obično mogu potrajati i do devet dana otkad ste uzeli posljednji gutljaj kave.