Stigla je sezona rajčica: evo zašto je zdravo jesti rajčice

| Health |

Zašto je zdravo jesti rajčice?

Ljeto obožavamo iz više razloga, ali zasigurno jedan od razloga obožavanja ljeta jest i to što je to godišnje doba kada je ponuda voća i povrća najobilnija.
Jedno od povrća koje nas najviše asocira na ljeto definitivno je rajčica. Rajčica je ustvari sorta voća no ipak je najviše jedemo u slanim jelima poput salata, sendviča i raznih umaka. No na koji god način volite jesti rajčicu bitno je da iskoristite sezonu rajčica kako biste jeli što više rajčica jer rajčice su jako dobre za vaše zdravlje. U nastavku vam otkrivamo koji su to benefiti koje rajčica ima na vaše zdravlje.

Zašto je zdravo jesti rajčice?

1. Odlična je za hidrataciju
Za vrijeme visokih temperatura u ljetnim danima hidratacija je iznimno bitna. Većina rajčice jest ustvari voda što je odlično za hidrataciju vašeg organizma koje po ljeti traži više hidratacije odnosno vode nego ostalih dana u godini.
2. Rajčice sadrže puno vitamina C
Rajčice su prepune vitamina C koji je ključan za održavanje i očuvanje imunološkog sustava.
3. Likopen u rajčicama može smanjiti kolesterol
Rajčice u sebi sadrži likopen koji je odličan za smanjenu apsorpciju kolesterola u krvi zbog čega će kolesterol u vašoj krvi biti smanjen. Zbog toga će rizik od kardiovaskularnih bolesti biti smanjen.
4. Rajčice sadrže beta karoten koji štiti vašu kožu od štetnih sunčevih zraka
Beta karoten i likopen koji se nalaze u rajčici mogu vas zaštiti od opeklina i štete uzorkovanim suncem.
5. Jedite rajčice i čuvajte zdravlje očiju
Baš zato što rajčice sadrže beta karoten zdravlje vaših očiju će biti sačuvano. Rajčice su bogate karotenom i vitaminom A koji mogu štititi i zdravlje očiju, pa je tako konzumacija rajčice povezana s smanjenim rizikom od makularne degeneracije, gubitka vida povezanog sa starenjem.