Sok od celera je jedan od najpopularnijih healthy trendova

| Health |

S obzirom na to da se zima polako približava, potražili smo inspiraciju za zdrave napitke.

Jedan od najpoznatijih healthy trendove prošle godine je bio sok od celera, naravno ne bez razloga.

Celer je povrće s visokim udjelom vode, a sok stabljike celera izuzetno je djelotvoran za mršavljenje i čišćenje organizma.

Jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka iz porodice štitara čoja je stabljika razgranata i visoka 40 do 80 cm s listovima sličnim listovima peršina. Ovo povrće poznato je još od davnina, čak je pronađeno i u Tutankamonovoj piramidi koja datira iz 1323. godine prije nove ere. Korišten je i u antičkoj Grčkoj, a spominje se čak i u Homerovoj Ilijadi i Odiseji.

U prehrani se koriste korijen, stabljika i list, a celer je neizostavan je dio u pripremi juha, salata, i variva.

Odličan je izvor vlakana, kalcija, magnezija, fosfora, vitamina B i B6, vitamina C i drugih minerala, a sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola.

Celer je biljka bogata luteolinom – flavonoid koji ima prirodno protuupalno djelovanje koje sprečava bolesti mozga i poboljšava njegove kognitivne funkcije, te štiti i pospješuje pamćenje. Ublažava kronične upale poput artritis, osteoartritis, astma, reuma i bronhitisa te smanjuje rizik od pojave dijabetesa, bolesti srca i divertikuloze. Bogat je vitaminima te regulira krvni tlak i sadrži 18 različitih antikancerogenih spojeva koji neutraliziraju kancerogene iz cigareta i drugih uzročnika raka.

Sok od celera postao jedan od vodećih trendova kada je u pitanju zdrav način života. On nije samo prolazni trend, već pripravak koji bi trebao postati dio naših svakodnevnih navika.