Sezona je kestena - evo zašto ih je poželjno konzumirati

| Health |

Zašto je dobro jesti kestene?

Jedna od asocijacija na jesen jesu upravo kesteni. Jesenska šetnja gradom uz miris pečenih kestena nešto je posebno. Neki ih vole jesti kuhane, neki pečene, a neki uživaju u slasticama napravljenim upravo od kestena. U kojem god obliku ih volite jesti nije ni važno jer kesteni su vrlo zdravi zato ih u jesen odnosno onda kada ih možemo konzumirati jedite u što većim količinama.

Zašto je dobro jesti kestene?

Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, a krase ih posebna tekstura te slatki i bogat okus. Dio su skupine orašastih plodova kao i bademi, orasi i drugi no kesteni se od njih razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba, a i jedini sadrže vitamin C koji je odličan saveznik u borbi protiv koronavirusa. Kesteni predstavljaju izvrstan izvor vitamina B6, a oni su također i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. S obzirom na to da obiluju kalijem, a istovremeno su siromašni natrijem, kesteni se savršeno uklapaju u prehranu osoba s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima.
Ipak ako vam je cilj izgubiti na kilaži, kestene je dobro izbjegavati jer imaju visoku kalorijsku vrijednost. Samo 100 grama kestena ima 245 kalorija.
Kesten je namirnica koja svojim mirisom neodoljivo podsjeća na jesen stoga uživajte u njima koliko god možete.