Ovo je najvažniji sastojak doručka za pokretanje metabolizma

| Health |

Instagram/@juliamateian

Kažu da je doručak najvažniji obrok dana, ali ako ne uključujete neki poseban sastojak, možda nećete dati onoliki poticaj svom metabolizmu koliki zaslužuje.

Pravilna prehrana ujutro započinje rad vašeg metabolizma. Zato se nikada ne preporučuje da svoj dan započinjete bez doručka pa čak i ako to znači jesti u pokretu.

Dugi periodi bez hrane mogu usporiti vaš metabolizam i zato se savjetuje da ne preskačete doručak. Naime, doručak vam daje energiju za ostatak dana. Kada se probudite, zalihe vaše energije su male, tako da je konzumiranje doručka potrebno da bi se te zalihe napuniti kako biste imali optimalnu energiju za ostatak jutra.

Vaš doručak bi trebao sadržavati puno makronutrijenata, uključujući bjelančevine, ugljikohidrate, zdrave masti, vlakna, vitamine i minerale.

No, jedan od tih makronutrijenata je posebno važan kada je riječ o doručku, a to su vlakna.

Konzumacija doručka koji sadrži vlakna pomoći će jačanju metabolizma.

Vaš metabolizam je brzina kojom vaše tijelo sagorijeva hranu u energiju, pa ako želite pohraniti optimalnu količinu energije i najmanje masti, htjet ćete ubrzati metabolizam na bilo koji način.

Preporuke za uravnotežen doručak, s puno vlakana, uključuju:

  • Zobenu kašu s obranim ili obogaćenim sojinim mlijekom te pregršt različitih bobica i sjemenki
  • Žitarice s niskim udjelom šećera i visokim udjelom vlakama kao što su sve mekinje s grčkim jogurtom i jednom sjeckanom šljivom i cimetom
  • Poširano jaje na tostu od punog zrna s pola avokada i cherry rajčicama
  • Chai sjemenki pomiješane s grčkim jogurtom i nezaslađeni maslaca od bademovog mlijeka sa sjeckanim datuljama

Nakon što se probudite nema određenog vremena u kojem biste trebali jesti doručak, ali što ga prije pojedete, prije ćete dobiti nalet energije za obavljanje dnevnih obveza, što je puno zdravija alternativa od započinjanja dana sa šalicom kave.