Nordijska dijeta koja obećava gubitak 3 kilograma u 7 dana

| Health |

Pixabay

Ako su vam dosadile dijete bazirane na mediteranskom jelovniku, možda ne bi bilo loše da razmislite o prelasku na nešto "jači" plan - nordijsku prehranu.

Ova dijeta je sve popularnija, a već nekoliko istraživanja potvrdilo je kako je ovakav režim prehrane odličan način kako za skidanje viška kilograma, tako i za dovođenje u red organizma i poboljšanje cjelokupnog zdravlja.

Kad je riječ o zdravlju, nordijski meni regulira krvni pritisak i snizuje štetni kolesterol, a velik utjecaj ima i na rješavanje problema raznih upala, povezanih s nekim kroničnim bolestima - rakom, dijabetesom tipa 2, pa čak i Alzheimerom.

U ovoj dijeti su dozvoljene skoro sve vrste povrća i voća, ali naglasak je na borovnicama i ostalom bobičastom voću, jabukama, kruškama i šljivama, a od povrća se preporučuje cikla, mrkva, poriluk,bundeva, krumpir i luk. Veoma je važno jesti i orašaste plodove u količini od jedne šake dnevno.

Nordijska dijeta se bazira na svakodnevnom unosu ribe i plodova mora, a meso se preporučuje jesti jednom tjedno. Također se preporučuje konzumacija mlijeka i jaja, ali ne više od triput tjedno.

Fast food, sokovi i sva prerađena hrana su zabranjeni