(Ne)zdrave salate debljaju

| Health |


Naizgled zdrave salate mogu sadržavati i do nevjerojatnih 1300 kalorija. Ali,  pažljivim biranjem salata možemo uštedjeti unos nepotrebnih kalorija. Kako prepoznati nezdrave salate:  

1. dressing 

Kalorični dressing koji se sastoji od majoneze, senfa i sličnih dodataka može sadržavati i do 250 kalorija koje nesvjesno unesemo tijekom dana. Najčešće sadrže šećer, umjetne sastojke i natrij. Da bismo tome doskočili, homemade dressing od octa i limunovog soka je spas.

2. nedovoljno povrća 

Zbog silnih dodataka, u salati često nalazimo premalo povrća, kojeg bi trebalo biti količinski najviše. Zeleno lisnato povrće izuzetno je bogato vitaminima, mineralima i klorofilom neophodnim za funkcioniranje našeg organizma. 

3. previše masti 

Maslinovo ulje je izvrsna zamjena za kupovne dressinge, ali u mjeri žlice do dvije. Uzimajući u obzir da jedna žlica maslinovog ulja sadržava  178 kcal, lako je pretjerati u unosu masti.  

Da bi izbjegli neželjene efekte (debljanje), samo trebamo obratiti pozornost na sastojke i količinu. Dakle, puno zelenog lisnatog povrća, izbjegavanje kupovnog dressinga, ograničen unos masti i spremni smo za ljeto!