Menstrualni grčevi bolni su kao i srčani udar

| Health |

Instagram / @theglowedit

Britanska studija sada je otkrila kako bol koju osjećate za vrijeme menstruacije, odnosno menstrualnih grčeva, je usporediva s onom srčanog udara.

Neposredno prije prvog dana menstruacije dolazi i ona, ta grozna bol. Doni dio leđa, trbuh i zdjelica ponekada su toliko bolni da se jedva možete uspraviti. Tako je 30 posto svih žena koje pate od dismenoreje (medicinski termin za menstrualnu bol) i to svaki mjesec.

Grčevi se javljaju jer se mišići maternice kontrahiraju kako bi se izgurala krv. To obično traje dva dana uz osjećaj koji je došao ravno iz pakla. Uz sve to, žene se još moraju i opravdavati zbog lošeg raspoloženja tijekom menstruacije, a da niti ne spominjemo hormonalne promjene.

Sada izgleda da su žene napokon shvaćene, kao i pritužbe na bolne menstruacije.

Instagram / @theglowedit

Naime prema John Guillebaudu, profesoru s University College u Londonu, menstruacijska bol je "gotovo jednako bolna kao i srčani udar". Čak ni analgetici nisu dovoljni prema ovom stručnjaku i samo su površni oblik liječenja.

Navode se mnogi razlozi bolnih mjesečnica, ali to je uglavnom zato što još uvijek nema dovoljnog broja istraživanja na ovom području. Važno prepoznati različite uzroke boli koji se znanju razlikovati. Dakle, primarna menstrualna bol uzrokovana je prirodnom samoobranom tijela, odnosno povećanom cirkulacijom krvi u maternici tijekom menstruacije. Točan medicinski uzrok ove pojave još uvijek nije jasno poznat.

Ali to također za bolove možete biti krivac i tzv. endometrioza koja uzrokuje bolne grčeve. U ovom slučaju stanice rastu u različitim dijelovima, što osim bolnih mjesečnica uzrokuje i umor, a žene s obilnim menstruacijama i snažnim bolovima često pate od nedijagnosticirane endometrioze.

Povećan broj studija je i prvi korak ka razumijevanju ovog problema. Zanimljiv podatak dolazi nam iz Italije, gdje se trenutno odvijaju rasprave o mogućnosti da žene mogu uzeti plaćeni godišnji odmor kada pate od teških bolova tijekom menstrualnog ciklusa