Menstrualna čašica - da ili ne

| Health |

Prednosti i mane korištenja menstrualne čašice

Budući da je menstruacija sastavni dio života u velikom i dugom razdoblju svake žene te budući da menstruacija za neke žene zna biti veoma neugodna bitno je da oni dani u mjesecu prođu što bezbolnije i ugodnije.
Industrija intimne higijene svakodnevno napreduje i prilagođava se ženskom tijelu kako bi maksimalno olakšala menstrualno doba. Intimna higijena zaista je jako napredovala jer još su naše bake koristile višekratne gaze koje su morale prati. Ulošci su napravili veliku revoluciju u svijetu intimne njege no na tržištu se pojavio novi revolucionarni proizvod kojem se okreću mnoge žene. Taj novi proizvod jest menstrualna čašica. Menstrualna čašica jest, kao što sam naziv kaže, fleksibilna zvonolika čašica odnosno posudica. Čašica je napravljena je od silikona ili lateksa. Svrha joj je skupljanje menstrualne krvi za vrijeme onih dana u mjesecu. Budući da je menstrualna čašica relativno nov proizvod na tržištu mi smo odlučili sažeti njezine prednosti i mane kako bi se lakše mogle odlučiti je li vam menstrualna čašica može biti od pomoći za vrijeme menstruacije.
Koje su prednosti korištenja menstrualne čašice?

Menstrualne čašice

Jedna od brojnih prednosti menstrualne čašice jest njezin kapacitet jer njezin kapacitet skupljanja menstrualne krv zaista je velik. Sigurnost je također vrlo bitan segment, čašica je u potpunosti sigurna za korištenje. Odnosno u usporedbi s tamponom je sigurnija jer tampon, danas rijetko, ali ipak moguće, može izazvati toksični šok. Budući da oni dani u mjesecu znaju biti vrlo bolni i neugodni, upravo je udobnost jedna od najvećih prednosti menstrualne čašice. Osim što je udobna ona je i praktična. Čašica je jednostavna za upotrebu i zahtijeva manje odlazaka u toalet. Još jedan bitan segment jest odsutnost neugodnih mirisa. Pristupačnost higijenskih odnosno menstrualnih proizvoda postalo je veliko pitanje u suvremenom svijetu jer ti su proizvodi neizbježni za normalno funkcioniranje žena diljem svijeta. Pojedine zemlje su taj problem toliko osvijestile da su ukinule porez na proizvode za menstruaciju ili su čak oni besplatni. S obzirom na to da je mali broj zemalja uveo tu praksu pristupačnost odnosno cijena higijenskih proizvoda za one dane u mjesecu jedna je od bitnih stavki. Menstrualne čašice su cjenovno vrlo isplativije jer prosječna cijena čašice je oko 200 kn, ali je financijski isplativija od tampona i uložaka jer može potrajati godinama. Jedna prednost koja se ne tiče svake žene pojedinačno već našeg planeta općenito jest ekološka prihvatljivost. Higijenski proizvodi poput tampona i uložaka su jako štetni za okoliš, a njihovim se korištenjem stvara velika količina otpada. Budući da su čašice namijenjene za višekratnu upotrebu, predstavljaju jednostavan način da drastično smanjite količinu otpada.
Koje su mane korištenja menstrualne čašice?

Menstrualna čašica

Iako je generalno namijenjena za korištenje svim ženama ipak je neke ne mogu koristiti. Menstrualna čašica nije namijenjena za korištenje ženama koje nikada nisu bile spolno aktivne kao ni ženama koje imaju upalu rodnice ili vrata maternice kao ni onima koje su imale nedavni kirurški zahvat na intimnom području. Stavljanje odnosno umetanje i vađenje menstrualne čašice malo je problematično pogotovo u počecima. Umetanje to jest vađenje čašice se treba ”istrenirati”, odnosno potrebno je u početku uložiti trud kako bi je naučili pravilno koristiti. Pravilno korištenje vrlo je bitno jer u slučaju da menstrualna čašica nije pravilno postavljena može doći do prelijevanja krvi. Također, pražnjenje i ispiranje čašice može biti nezgodno, pogotovo ako ste na javnim mjestima.
S obzirom da korištenje menstrualne čašice ima svoje prednosti i mane isto kao i korištenje uložaka i tampona ustvari je najbolje da same odlučite što je za vas najbolje jer najbitnije je da se vi za vrijeme onih dana u mjesecu osjećate sigurno i ugodno.