Matcha čaj je jedna od najmoćnijih namirnica koja pomaže u borbi protiv virusa

| Health |

Matcha čaj je podvrsta zelenog čaja, točnije fino mljeveni prah listova zelenog čaja intenzivne smaragdne boje koji se od drevnih dana koristi u japanskim čajnim ceremonijama, a superhranom se smatra zbog raznih blagodati koje uključuju i jačanje imunološkog sustava.

Matcha čaj ima veću nutritivnu vrijednost od ostalih zelenih čajeva. To je uglavnom zbog posebne metode uzgoja. Neposredno prije žetve, lišće je prekriveno crnim mrežama. Tako biljka može rasti u hladovini što potiče razvoj sastojaka koji igraju veliku ulogu u njegovom poticajnom i istovremeno detoksikacijskom učinku. Prvi i glavni odgovorni za to su tein i teanin, ali i tanini i katehini.

Matcha čaj je također poznat po svom EGCG-u, odnosno supstanci koja se nalazi uglavnom u biljkama iz polusjene.Uz detoksifikacijski učinak, matcha čaj smatra se pravim vitaminskim pojačalom. To je uglavnom zbog njegove ekstrakcije. Ovdje, za razliku od crnog čaja, čitav čajni list obrađuje se u prah, koji ima visok sadržaj vitamina. Vitamini B1, B2, karoten i vitamin C osiguravaju da imunološki sustav ojača i da je upala inhibirana. Osim toga, njegovi proteini osiguravaju energiju tijelu i dodatno jačaju imunološki sustav pa je matcha čaj savršen izbor za borbu protiv virusa.

Dobro je znati i da građevni blokovi ovih bjelančevina, poput aminokiselina, potiču metabolizam i osiguravaju da matcha čaj pomaže i pri gubitku viška kilograma pa ga je poželjno kozumirati ako se trenutno ne bavite nekom fizičkom aktivnošću.