Ljubljenje pozitivno utječe na zdravlje

| Health |

Instagram/ @negin_mirsalehi

Osim što nas ljubljenje povezuje s partnerom, ono ima i određene zdravstvene koristi pa ljubljenjem možete poboljšati imunitet, sagorjeti kalorije i riješiti se stresa.
Ljubljenje može poboljšati imunitet za obranu od različitih upalnih procesa.

Ljubljenjem možete sagorjeti i od dvije do šest kalorija u minuti. Nije baš kao trčanje na traci, ali ako se ljubite sat vremena potrošit ćete dovoljno kalorija da sagorite pola čaše vina.

Osim toga, strastveno ljubljenje dobro je za oralno zdravlje. Ljubljenjem dijelite dobre bakterije, a razmjena s partnerom koji ima zdrave mikrobe će vam pomoći poboljšati oralno zdravlje.

Kada se ljubite, koristite čak 30 mišića pa ako to često radite, ljubljenjem možete utegnuti mišiće lica. Ljubljenje je odlično za opuštanje s obzirom na to da povećava nivo oksitocina i endorfina, ali i dopamina pomoću kojeg se razvija osjećaj privrženosti prema partneru.

Osim što će vas opustiti, ljubljenje će vas riješiti i stresa jer je povezano sa smanjenjem nivoa hormona kortizola koji se još naziva i hormon stresa. Ljubljenje s partnerom može povećati i nivo serotonina koji dovodi do osjećaja smirenosti i zadovoljstva.

Ljubljenje smanjuje i bolove uzrokovane glavoboljom, ali i menstrualne grčeve, a snizit će vam i krvni tlak.

Stručnjaci su otkrili i da ljubljenje umanjuje alergijske reakcije. Naime, oni su promatrali pacijente s dvije vrste alergija: jedne s kožnom alergijom i jedne s proljetnom alergijom. Nakon ljubljenja, pacijenti su imali blaže alergijske reakcije i simptome nego prije ljubljenja.