Koliko je zdravo jesti smrznuto voće i povrće?

| Health |

 

Smrznuto voće i povrće fantastično je imati pri ruci za sve vrste recepata, a skoro je isto po prehrambenom sadržaju u usporedbi sa svježim.

Smrznuti grašak ima oko 70 kalorija na 100 grama u odnosu na 79 kalorija svježeg graška. Smrznuti grašak sadrži 5,5 grama proteina, jedan gram masti, 11 grama ugljikohidrata i 5,5 grama vlakana na 100 grama u odnosu na svježi grašak koji sadrži skoro 7 grama proteina, 1,5 grama masti, 10 grama ugljikohidrata i 5,6 grama vlakana.

Smrznuti proizvodi također imaju slične razine vitamina i minerala kao svježi - možda su u nekim slučajevima i malo niži, ali razlike su minimalne.

Primjerice, smrznuti grašak sadrži 12 miligrama vitamina C na 100 grama u odnosu na svježi grašak koji sadrži 16 miligrama, ali s druge strane smrznuti grašak sadrži više kalcija - 37 miligrama u odnosu na svježi grašak koji sadrži 19 miligrama na 100 grama.

Razina soli i šećera može, naravno, biti malo veća u smrznutom voću i povrću. Smrznuti grašak ima 4 grama natrija na 100 grama u odnosu na jedan gram natrija u 100 grama svježeg graška.

Voće i povrće brzo se smrzne - u roku od nekoliko sati od berbe. Pripremaju se tako da su spremne za konzumaciju, a često se pakiraju I prije nego što se podvrgnu zamrzavanju. To također sprječava bilo kakvo oštećenje u strukturi voća ili povrća i pomaže u očuvanju njegove hranjivosti.

Uvijek provjerite naljepnice na smrznutom voću ili povrću kako bi bili sigurni da su 100% bez dodataka. Izbjegavajte brendove koje dodaju šećer, sol, arome ili konzervanse.