Koje namirnice sadrže najviše pesticida, a koje najmanje

| Health |

Koje namirnice su zagađene pesticidima, a koje nisu?

Koje namirnice sadrže najviše pesticida, a koje najmanje
Zdrava prehrana bazira se na prehrani koja obiluje s puno voća i povrća. I da voće i povrće zaista jest zdrava namirnica no nije sve tako crno bijelo. Budući da je na zemlji nikad više stanovnika sukladno tome treba se proizvoditi nikad više hrane. I baš zato je uporaba pesticida, u poljoprivredi, nikada veća.
Pesticidi su iznimno otrovni i štetni po naše zdravlje stoga bi zaista trebali izbjegavati namirnice koje su zagađene pesticidima. Pojedini pesticidi, kao što je na primjer pesticid DCPA, toliko su štetni da se klasificiraju kao kancerogeni. S druge strane mnogi pesticidi štete razvoju djece i nerođenih beba pa je tako uporaba klorpirifosa trebala biti zabranjena.
Koje namirnice su najviše zagađene pesticidima, a koje najmanje?
Radna skupina za zaštitu okoliša svake godine podnosi izvještaj na temu zagađenosti namirnica pesticidima. Ove godine došli su do zaključka kako 70% testiranih namirnica nisu zagađene pesticidima.
Ovo su namirnice koje sadrže najmanje pesticida: avokado, kukuruz šećerac, luk, grašak, patlidžan, šparoge, kupus, cvjetača i gljive.

Najmanje štetne namirnice

Ovo su namirnice koje sadrže najviše pesticida: grejp, naranča, limun, mandarine, kelj, jabuke, papričice, grožđe i trešnje.

Najštetnije namirnice

Najzabrinjavajuća je činjenica što pesticidi, poput fungicida imazalila, mogu zapravo i jesu prodrli sve do mesa voća i povrća. Stoga ni guljenje kore nije rješenje koje nam omogućuje izbjegavanje pesticida.