Kako pripremiti kožu za sunce?

| Health |

Zaštita kože od štetnih zraka sunca

Ljeto nam se opasno približava, a prvi znakovi ljeta već su tu. Iako mu se većina jako veseli zbog toplog vremena i sunčanih dana ipak moramo biti oprezni jer sunce je nikada opasnije. Ljeto je vrijeme za plažu, more i sunce, a budući da su zrake sunca vrlo opasne za našu kožu nije upitno kako je potrebno zaštiti našu kožu od štetnih UV zraka. Upravo zato je vrlo važno pripremiti našu kožu za izlaganje suncu, a sada je pravo vrijeme da počnete s pripremom kože za sunčanje.
Koža je najveći organ ljudskog tijela i ima vrlo bitnu funkciju u funkcioniranju našeg organizma. Sunce je isto tako neizmjerno važno za naše zdravlje i naš organizam što je pokazala i pandemija koronavirusa jer je upravo vitamin D jedan od krucijalnih vitamina koji "bildaju" naš imunitet i tako nas štite od koronavirusa.
S jedne strane sunce je neizmjerno zdravo no s druge strane ono može biti pogubno za zdravlje naše kože. Postoji više načina pripreme kože za izlaganje suncu, a bitno je s pripremom početi na vrijeme i na pravi način koji Vama najviše odgovara. Mi smo za Vas izdvojili tri jednostavna načina pripreme kože za sunce.
1. Beta-karoten
Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, namirnice koje su bogate beta-karotenom, mogu poboljšati zaštitu vaše kože od UV zračenja. Namirnice koje su bogate beta-karotenom jesu mrkva, slatki krumpir, bundeva, špinat, tikvice, brokula, mango, marelice, kelj, grašak, rajčica i dinja. Lakši način unosa beta-karotena jest putem suplemenata odnosno putem dodataka prehrani. Kapsule beta-karotena možete pronaći u ljekarnama i drogerijama no ne zaboravite početi konzumirati kapsule na vrijeme odnosno par mjeseci prije ljeta.
2. Vitamin C i E
Kako bi zaštitili kožu od sunca bitna je konzumacija vitamina C i E. Vitamin C naći ćete u agrumima, kiviju, jagodama ili pak paprikama dok se vitamin D nalazi u orašastim plodovima. Vitamin C i E također možete konzumirati i putem kapsula koje možete kupiti u ljekarnama i biljnim drogerijama.
3. Postepeno izlaganje suncu
Ono što je možda i najvažniji korak u pripremi kože za sunce jest da se postepeno i umjereno izlažete suncu. Izlaganje suncu započnite još u proljeće kada zrake sunca nisu tako jake. Ono što nikako ne smijete zaboraviti prilikom izlaganja kože suncu jest nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom, kao i hidratiziranje kože nakon izlaganja suncu.