Kako pravilno tretirati opekotine od sunčanja?

| Health |

 

Instagram/ @majamalnar

Opekotine od sunca su akutna reakcija na koži nakon prekomjerne izloženosti UV zračenju. Ove opekotine izazivaju direktno oštećenje DNK, što dovodi do upale, i u konačnici smrti ćelija kože. Evo što trebate uraditi ako dođe do ovog stanja.

Opekotine od sunca u djetinjstvu mogu udvostručiti rizik od razvoja raka kože tj. melanoma kasnije tijekom života, tako da je ključno izbjeći to stanje.

Ako se na vašoj koži počnu stvarati opekotine, brzo reagirajte i sklonite se sa sunca. Pokrijte zahvaćena područja laganom pamučnom krpom koja omogućava vašoj koži da diše i ostanite u hladu. Lijekovi protiv bolova kao što je ibuprofen mogu pomoći u smanjenju upale i olakšati bol.

Pobrinite se da ohladite kožu nanoseći vlažan ručnik na 15 minuta, ili se jednostavno okupajte ili istuširajte. Pobrinite se da tuš ima blagi protok vode, a ako se počnu razvijati plikovi, poželjno je i kupanje.

Važno je ne trljati kožu ručnikom, nego je lagano posušiti kada izađete. Pokušajte ne dirati eventualne plikove jer to može dovesti do infekcije i nastanka ožiljaka, a plikovi će se smiriti sami nakon nekoliko dana.

Nakon kupanja ili tuširanja koristite neagresivne losione za smirivanje kože. Aloe vera također može umiriti i djelovati kao protuupalno sredstvo. Opekotine od sunca mogu potaknuti gubitak tekućine pa pijte puno vode, što će spriječiti dehidrataciju i pomoći vašem tijelu da se oporavi.