Istina ili mit: pomaže li jogurt zaista kada izgorite na suncu

| Health |

Može li jogurt pomoći kada zadobijete opekline od sunca?

Ljeto nam se bliži što samim time znači plaža, more i sunce. No svi smo već svjesni koliko su sunčeve zrake opasne, a poglavito pri prvom izlaganju suncu. No što napraviti kada ste se preračunali i predugo se izlagali suncu i izgorjeli?
Mnogi se kunu kako je najbolji lijek za opekline dobivene na suncu jogurt, je li to zaista tako donosimo vam u nastavku.
Osim što na izgorenu kožu veoma paše rashlađeni jogurt on zaista i pomaže smiriti i ublažiti opekline nastale pretjeranim izlaganjem suncu. Jogurt sadrži vitamin A, aminokiseline, mliječne kiseline, masti i proteine, a svi ti sastojci odlični su za kožu. Jogurt, također, sadrži i enzime i probiotike koji su vrlo učinkoviti u liječenju oštećene odnosno izgorene kože.

Jogurt

Ako zadobijete opekline na suncu pobrinite se da vaš jogurt, prije nanošenja na kožu bude rashlađen, a da vaše ruke budu čiste. Jogurt je potrebno nanijeti direktno na opekline i ostaviti ga da djeluje desetak minuta. Isperite ga vodom, a postupak nanošenja jogurta možete ponoviti i nekoliko puta dnevno.
Svakako imajte na umu da je bolje spriječiti nego liječiti stoga nemojte se predugo izlagati suncu pogotovo u razdoblju od 12 sati do 5 popodne, a kada se izlažete zrakama sunca budite sigurni da je vaša koža dobro zaštićena kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom, a ako se opekline zaista i dogode jogurt vam zasigurno može pomoći.