Istina ili mit: Otkrivamo vam je li krema za sunčanje zaista kancerogena

| Health |

Uzrokuje li krema sa zaštitinim faktorom rak kože?

Ljeto je odnosno vrijeme kada se najviše izlažemo sunčevim zrakama za koje svi znamo kako su veoma štetne i znaju biti kobne za našu kožu, a u nekim slučajevima čak znaju izazvati i rak kože.
Baš iz tog razloga ljeti najviše nanosimo kremu sa zaštitnim faktorom odnosno SPF-om. Krema sa zaštitnim faktorm štiti naš kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka i iz tog razloga ona bi trebala biti neizostavni dio naše svakodnevne rutine baš svakoga dana, a poglavito ljeti.

Uzrokuje li krema sa zaštitinim faktorom rak kože?

No mnogi misle kako je krema sa zaštitnim faktorom ta koja može izazvati rak odnosno kako je ona kancerogena. Razlog takvom mišljenju jest što krema sa zaštitnim faktorom sadrži oksibenzon, paraben, retinil palmitat, titanijev oksid, cinkov oksid, oktinoksat i 4-metil-benziliden kamfor za koje se smatra kako mogu prouzročiti rak kože.
U tome nema niti malo istine te ne postoji niti jedan medicinski dokaz kako krema sa zaštitnim faktorom uzrokuje rak. Stoga se bezbrižno možete mazati kremom sa zaštitnim faktorom kako biste zaštitili vašu kožu od štetnih UV sunčevih zraka koje prouzrokuju karcinom.