Hodanje kao najbolja aktivnost u karanteni i poslije nje

| Health |

Hodanje

S obzirom na to da nam se način života dosta promijenio od uobičajenog moramo uvesti nove inačice aktivnog načina života kako bi ostali zdravi i lijepi unatoč koronavirusu. Teretane su zatvorene, grupni treninzi se ne održavaju, a zabranjeno je prakticirati i bilo kakav rekreativni sport u zatvorenom prostoru. Sve to i ne bi bio takav problem da je vrijeme toplo no vani je hladno i pada snijeg ili kiša bez obzira na sve izgovore koje nam vremenske i situacijske prilike pružaju moramo osvijestiti kako nam je rekreacija izrazito potrebna. Mnogi treneri pružaju uslugu vođenja treninga preko Skype-a, Zooma ili neke druge platforme također na YouTube-u postoji puno videa treninga stoga je trening, snage ili cardio trening, moguć i kod kuće.
Znamo, nemate motivacije i ne da Vam se upravo zato Vam predlažemo hodanje. Hodanje je jedna od najzdravijih aktivnosti koju čovjek može prakticirati. Hodanje ima mnogo prednosti jedna od njih zasigurno je i pozitivan utjecaj na rad srca, te smanjivanje mogućnosti moždanog udara. Hodanje uvelike može utjecati i na naše psihičko zdravlje, koje je jednako važno kao i fizičko zdravlje i na koje ne smijemo zaboraviti pogotovo nakon niza stresnih situacija poput pandemije i potresa. Upravo nam hodanje pomaže u rješavanju stresa i relaksaciji.

Hodanje u prirodi

Pozitivna strana hodanja, osim fizičkog i psihičkog zdravlja, je što je hodanje u potpunosti besplatno i lako dostupno svima. Također za hodanje Vam nije potrebna nikakva sportska oprema osim tenisica. Hodati možete bilo kuda, u šumi, parku, po kvartu... Ono što je odlična idea jest da na posao, fakultet ili školu, umjesto autom ili javnim prijevozom, idete pješice. Hodanje prije posla će Vas razbuditi, razbistri ćete vlastite misli te ćete jutro, nakon kojeg Vas čeka osmosatno sjedenje u zatvorenom prostoru, provesti aktivni i na svježem zraku. Još jedna velika prednost hodanja jest provođenje vremena vani to jest na svježem zraku što nam je prijeko potrebno pogotovo u ovo doba karantene kada većinu svoga vremena provodimo kod kuće.

Hodanje na posao

Optimalan broj koraka koji bi svaka osoba trebala prohodati u danu iznosi 10000 što jest ustvari, ako preračunamo u sate, sat i pol do dva sata dnevno. Nemamo svi dva sata , luksuza, koji bi posvetili sami sebi i upravo je to i mana hodanja, oduzme nam puno vremena. Mnogi su za vrijeme prve karantene, u proljeće, počeli biti "opsjednuti" brojkom od 10000 koraka, što i nije tako loše no ako nemate za izdvojiti toliko vremena na hodanje bitno je da u danu budete aktivni barem pola sata. Aktivnost odnosno broj koraka lako je pratiti uz ranije navedene aplikacije za brojanje koraka. Neke od aplikacija koje Vam mi preporučujemo jesu: Huawei Health, StepsApp, Brojač koraka, MapMyWalk, Pedometer i mnoge druge.