Čišćenje je jednako štetno kao i pušenje

| Health |

Instagram / @derikjuh

 Mislite da je čišćenje dobra navika koju imate? Nova studija otkrila je da je čišćenje zapravo vrlo opasno po zdravlje.


Pušenje nije zdrava navika, to je svima jasno. Tipične posljedice pušenja su loša koža, žuti zubi, smanjena gustoća kostiju, zatajenje jetre, rak dojke i pluća. Međutim, jeste li znali da je čišćenje jednako štetno kao i pušenje?

Znate li da svi koji su se 20 godina profesionalno bavili čišćenjem ili 20 godine redovito detaljno čiste svoje stanove s razno raznim kemikalijama, imaju funkciju pluća na razini osobe koja je u istom vremenskom periodu pušila 20 cigareta dnevno. No to nije sve, čistači i čistačice imaju 40 posto veći rizik od dobivanja astme.

Instagram / @rent_a_space

Razlog tome su male čestice sredstava za čišćenje koje se udišu za vrijeme čišćenja. Zašto su tako štetne? Riječ je o jakim kemikalijama, a dovoljno je da se prisjetite gorkastih i snažnih mirisa koji ostaju neko vrijeme u nosu nakon što ste izribali kadu ili pećnicu.

Ovo se posebno odnosi na kemikalije u spreju, jer se sredstvo za čišćenje miješa sa zrakom koji udišete. Još gore je činjenica da se te čestice mogu pronaći u zraku i nekoliko sati nakon čišćenja.

Vrijeme je da zamijenite kemikalije u svakodnevnom čišćenju s onim prirodnim poput sode bikarbone, alkoholnog octa i limuna. Ako to nije moguće, ne zaboravite nositi rukavice te si obavezno kupiti kiruršku zaštitnu masku za lice pri sljedećem čišćenju te dobro provjerite stan ili kuću.