Banane su najgori mogući izbor za doručak

| Health |

Instagram / @b.eatfood

Nutricionisti se slažu: Banane su najgora namirnica koju možete izabrati za doručak. Zašto je to tako? Donosimo vam sve detalje.

Vrijeme je doručka i pokušavate biti zdravi te ste odabrali voće. Banane su svakako na samom vrhu izbora. Ovi žuti plodovi pružaju energiju, zasitni su i zdravi. Zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, banane su dobre za srce i mišiće te također imaju visoku razinu vitamina B6, što je važno za naš živčani i imunološki sustav.

Ali ako su banane tako zdrave, zašto ih ne smijemo doručkovati?

"Banane su najgori izbor za doručak", upozorava nutricionistica dr. Daryl Gioffre, izumiteljica Alka Mind prehrane, u intervjuu za Byrdie. Razlog tome je njihov visoki sadržaj fruktoze.

Pixabay

Banana izgleda kao savršena opcija za brzi snack u jutarnjim satima, ali gledajući pobliže, ovo voće nije najbolji izbor jer ima 25 posto šećera i umjerenu kiselost.

Fruktoza uzrokuje da se razina inzulina naglo poveća. Nakon brzog porasta, vrlo brzo i pada, a rezultat je žudnja za hranom, poteškoće u koncentraciji i umor. Visok sadržaj šećera također se fermentira u tijelu, što usporava probavu.

Kako bi izbjegli ovaj negativni učinak, stručnjaci savjetuju jesti banane u kombinaciji s dobrim mastima. Najbolje dobre masti su jogurt, sir, bademi, kokosov maslac, kokosovo ulje, chia sjemenke, laneno ulje, cimet i kurkuma. Samo uz dodatak masti, tijelo može podijeliti hranjive sastojke banane, razine inzulina ostaju dosljedno niske i ne dolazi do želje za hranom ili umora.