5 savjeta uz pomoć kojih ćete prestati jesti slatkiše

| Health |

Ako se radi o manjim količinama, šećer nam može popraviti raspoloženje, no učinak šećera u većim količinama je poražavajući.

Čokolade, bomboni, keksi i drugi slatkiši koje obožavamo ne samo da dovode do pretilosti, lošeg stanja sa našim zubima, kosom, kožom, noktima, nego i stvaraju ovisnost.

Čak i kada znamo to sve, postavlja se pitanje – što učiniti kako bismo se oduprjeli želji da pojedemo nešto slatko ?

U nastavku vam donosimo 5 savjeta uz pomoć kojih ćete prestati jesti slatkiše.

Pokušajte izbjegavati unos šećera u tekućem obliku

Ovo se odnosi na gazirane sokove i one koji u sebi sadrže veće količine šećera. Često konzumiranje ove vrste napitaka u velikoj mjeri dovodi do dijabetesa (tip 2) i problema sa pretilošću. Kada ste žedni, obična voda je najbolje rješenje.

Eliminirajte skrivene šećere u svom okruženju

Ako za doručak jedete žitarice, obratite pažnju na količinu šećera koja se nalazi u istima. Voćni jogurti su također izvor skrivenih šećera.

Češće upotrebljavajte cimet

Umjesto običnog šećera, odaberite cimet. Možda će vam šećer prvobitno nedostajati, ali je cimet daleko zdravija varijanta koju možete odabrati.

Ako čeznete za slatkišima, posegnite za četkicom za zube i pastom

Nevjerovatno je kolika promjena će nastati kada operete zube. Svježina u usnoj šušljini šalje implus mozgu da odustane od potražnje za šećerom. Ako nemate pribor za pranje zuba pri ruci, dovoljna će biti i žvakaća guma bez šećera.

Odaberite prirodne zaslađivače

Kada želite zasladiti neko jelo, posegnite za prirodnim zaslađivačima kao što je med.