5 detox savjeta nakon blagdana

| Health |

Instgaram / @katie.one

Donosimo vam jednostavan plan detoksifikacije nakon blagdana od samo 5 koraka koji ne zahtijeva puno truda, novi plan prehrane ili novac.

Masna hrana, alkohol i želudac pun slatkiša obilježavaju blagdansku sezonu. No, sada smo ušli u novu godinu i party sezona je iza nas. Novu godinu započnite s prijeko potrebnom detoksifikacijom.

1. Detox s mnogo vode
Ništa ne ispire toksine iz tijela jednako učinkovito kao voda. Dvije do tri litre dnevno najbolje će regulirati ravnotežu vode u tijelu. Započnite dan s velikim čašom vode i pokrenite metabolizam, jer tijekom noći tijelo gubi barem pola litre vode. Čaša vode s prstohvatom soli regulira razinu šećera u krvi, pokreće metabolizam i jača imunološki sustav. Ako uspijete bez kave, alkohola i crnog čaja tjedan dana, vodeni lijek bit će još bolji.

2. Veganski tjedan
Pečenka, purica, jaja..Kao i svaki Božić pretjeramo u svemu. Prevelik unos ove vrste hrane poremeti ravnotežu tijela te se počnemo brzo umarati i generalno osjećati loše. Tjedan dana suzdržavanja od životinjskih bjelančevina bit će vam dovoljno da povratite energiju i očistite tijelo. Jedite puno voća i povrća te orašastih plodova. Posebno su prikladne mahunarke kao što su quinoa i leća.

Instagram / @raw_manda

 3. Detoksikacija zelenim povrćem
Ništa nije tako bogato vitaminima, mineralima i antioksidantima kao zeleno povrće. Osim toga, povrće kao što je brokula, špinat i šparoge prepunesu klorofila koji pročišćava krv.

4. Hodajte svaki dan
Nećemo vam savjetovati da se uputite u teretanu ili na trčanje. Krenite polagano. Umjesto automobila i gradskog prijevoza počnite hodati. Hodanje pokreće metabolizam i cirkulaciju krvi te jača kardiovaskularni sustav. Već 20 minuta dnevno, a to svi možemo, imat će pozitivne učinke na zdravlje, ali i um.

Instagram / @alison__wu

5. Spa dan
Iznojite sve otrove s jednostavnom posjetom sauni. U kombinaciji s masažama, sauna ima dvostruki detoksifikacijski učinak. Ako nemate pristup sauni, topla kupka kod kuće imat će sličan učinak. Obavezno nakon kupanja u kadi napravite peeling ili masažu sa suhom četkom te se zatim ponovno isperite. Zbog znojenja u toploj vodi, toksini se prenose na površinu kože te moraju biti oprani.