4 napitka uz koja ćete spavati kao beba

| Health |

Instagram/ @wishwishwish

Premalo spavanja povezano je s povećanim rizikom od depresije, dijabetesa i srčanih bolesti, a stručnjaci preporučuju odraslim osobama barem sedam do devet sati svake noći.

Sedam sati sna svake noći ne postiže se uvijek lako. No, stručnjaci su otkrili da postoji nekoliko pića koja mogu prirodno poboljšati san.

Donosimo vam 4 napitka koja trebate popiti prije spavanja.

Instagram/@almondcow

Toplo mlijeko
Stručnjaci preporučuju toplo mlijeko za lagano spavanje jer mlijeko sadrži triptofan koji prirodno povećava serotonin, što povećava nivo melatonina. Melatonin može pospješiti san i pomoći u borbi protiv različitih poremećaja spavanja. Višestruka ispitivanja su otkrila da toplo mlijeko može poboljšati kvalitetu sna.


Sok od trešnje
Trešnje nisu poznate samo po tome što se od njih može napraviti ukusna pita, nego i po mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanu kvalitetu spavanja.Vjeruje se da je sadržaj triptofana u trešnji jedan od razloga da ti plodovi pomažu da imate bolji i zdraviji san.


Smoothie od banane i badema
Banane su još jedna namirnica koja je bogata magnezijem. Također, sadrži visok nivo kalija. To su dva minerala koja opuštaju mišiće i pomažu da se odmorite nakon napornog dana. Kombinacijom mlijeka, banana i badema u smoothie možete sebi pomoći u smanjenju simptoma nesanice.


Čaj od kamilice
Čaj od ove biljke ima višestruke zdravstvene koristi, uključujući ublažavanje simptoma prehlade, smanjenje upale i poboljšanje zdravlja kože. Neka istraživanja sugeriraju da kamilica može poboljšati kvalitetu sna te pomoći kod anksioznosti i nesanice.