Jagode su riznica zdravstvenih blagodati.
Osim što su izvrsnog okusa, jagode su izuzetno zdrave te mogu spriječiti nastanak raznih bolesti.
Jagode imaju brojne zdravstvene prednosti, od kojih smo izdvojili 3 najvažnije:
Odličan su izvor folata
Jagode obiluju folatima (folnom kiselinom koja se nalazi u hrani). Nedostatak folne kiseline kod starijih osoba može izazvati aterosklerozu, vaskularne bolesti i pad kognitivnih funkcija.
Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti
Jagode mogu ublažiti upalne reakcije u tijelu, smanjiti rizik od hipertenzije i sniziti loš (LDL) kolesterol. Istraživanja pokazuju da žene koje dnevno jedu 3 ili više porcija jagoda, i drugog bobičastog voća, imaju 32% manje šanse za srčani udar.
Obiluju vitaminom C
Šalica jagoda sadrži više od 100% dnevne potrebe za vitaminom C. Istraživanja pokazuju da konzumacija vitamina C, za vrijeme stresnog razdoblja, može smanjiti krvni tlak a ta reakcija se najbolje očituje kod djece.