3 namirnice koje će vam pomoći kod opstipacije

| Health |

 

Instagram/ @naturalhealthc

Opstipacija ili zatvor, sve češća pojava, predstavlja usporeno prolaženje stolice kroz debelo crijevo i javlja se kao posljedica ubrzanog načina života, neadekvatne prehrane i slabog unosa tekućine te nedostatka fizičke aktivnosti.

Biljna vlakna su najzaslužnija za redovnu stolicu jer utječu na konzistenciju stolice zbog sposobnosti vezivanja vode. Na taj način bubre i povećavaju količinu stolice te potiču rad crijeva.

3 namirnice koje su odličan izvor biljnih vlakana:

Lan
Lan sadrži vitamin E i vitamine B grupe, zatim kalcij, magnezij, kalij, cink, fosfor. Za njegovu efikasnost u slučaju ovog problema su najzaslužnija biljna vlakna..
Lan se može umiješati u jogurt, kefir ili običnu vodu i koristiti ga svakodnevno nekoliko tjedana dok se ne postignu rezultati.

Chia sjemenke
Vrlo popularne u posljednje vrijeme, chia sjemenke mogu biti sastojak skoro svakog jela zbog svog neutralnog ukusa. Bogate su biljnim vlaknima i antioksidansima, a sadrže dosta magnezija koji je jako bitan kod opstipacije jer dovodi do pokretanje crijevnog sadržaja. Dnevno konzumirajte do 20 grama sjemenki.

Pšenične mekinje
Pšenične mekinje su mlinski proizvod u proizvodnji žita, to je zapravo vanjski omotač koji ima izuzetno visok sadržaj biljnih vlakana i predstavljaju odličan lijek za opstipaciju i eliminaciju otrova iz organizma.
Dnevne potrebe za biljnim vlaknima kod osoba koje imaju opstipaciju su 30-35 g.