Najgori izbori za doručak

| Health |

Instagram/ @_min.miin

Doručak je najvažniji obrok u danu.

Doručkom pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. No, nije svejedno hoće li doručak biti samo bogat energijom ili će osigurati i hranjive tvari te energiju koja se polako otpušta. Štoviše, sastav obroka određuje i njegov učinak na vaše ponašanje i produktivnost.

Želite li dan započeti ukusno i zdravo i tijelu pružiti energiju, izbjegavajte ove 3 vrste doručka.

Pekarski proizvodi
Peciva, krofne i ukusni smotuljci od tijesta koje kupujemo u pekari su vrlo ukusni i zasitni, no isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera što i nije dobra kombinacija za početak dana.
Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato tijesto je masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrijednostima koja su vašem organizmu prijeko potrebna za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od cijelih žitarica i začinite ga mliječnim namazom ili maslacem i marmeladom.

„Zidarski“ doručak
Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja, bijelog kruha ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem tijelu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.
Velike količine nezdravih masnoća završit će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuhati i kombinirati uz krišku prepečenog kruha i čaj.

Voćni sokovi i jogurti
Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi su prepuni šećera i aditiva. Ovakav napitak natašte će samo trenutno dati energiju, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Također, kupovni sokovi nemaju visoku nutritivnu vrijednost.
Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži vlakna potrebna za regulaciju probave pa ga obogatite zdjelicom žitarica.