10 namirnica koje pomažu u borbi protiv gripe i prehlade

| Health |

Ako ste ušuškani u krevetu i mjerite temperaturu svakih 30 minuta, imamo točno ono što vam treba. Ne, ne još jednu rundu antibiotika - već najbolje prirodne suborce protiv gripe i prehlade.

Prilično smo sigurni da će netko nekad kihnuti pored vas ove zimske sezone i zaraziti vas. Ali gutanje brojnih tableta i lijekova nije baš uvijek najbolje ili jedino rješenje koje imate pred sobom. Od kašljanja i kihanja pa sve do upale sinusa i malaksalosti - postoje određene namirnice koje će vam poslužiti kao prirodni borci protiv ovih simptoma prehlade. Neki od njih će čak i osnažiti vaš imunološki sustav tako da tijelo ubuduće odradi što bolji posao u borbi protiv bolesti!

BANANAMA PROTIV GLAVOBOLJE

Ovo moćno voće ima nekoliko prednosti prilikom borbe s bolestima. Razlog? Bogate su magnezijem, elektrolitom koji pomaže protiv bolova. Dokazano je kako banane čak pomažu i u borbi protiv zloglasnih migrena.

BASMATI RIŽOM DO BOLJEG SNA

Ako imate problema sa snom, porcija riže mogla bi biti vaš spas! Ali, ne bilo koje riže...Basmati riža idealna je namirnica koja će vas zasititi duže vrijeme, a aminokiselina triptofan koju sadrži, pomoći će vam da lakše zaspite.

BATAT POVEĆAVA BIJELE KRVNE STANICE

Kada se hrvamo s nekom bolešću, naša bijela krvna zrnca su na gubitku jer su upravo oni zaslužni za borbu s virusima. Baš zato im trebate pomoći i olakšati kako god možete. Mrkva i slatki krumpir namirnice su bogate vitaminima A i C te nutrijentima koji osnažuju imunološki sustav. 

Batat ili slatki krumpir
Batat ili slatki krumpir

BUĆINE SJEMENKE ZA ŠTO KRAĆU PREHLADU

Zaboravite na vitamin C! Kada ste prehlađeni vaše tijelo treba što više cinka. Iako za uobičajenu prehladu nema nekog posebnog lijeka, dokazano je kako će cink pomoći u smanjenju njenog trajanja. 

Bučine sjemenke

ČAJ OD ĐUMBIRA SMANJUJE BOL U MIŠIĆIMA

Generalno, čaj kao takav je dobar za grlo, ali čaj od đumbira smanjuje bol i tenzije u mišićima koje su povezane s prehladama i gripom. 

Napitak od đumbira
Napitak od đumbira

LEĆA VRAĆA ENERGIJU TIJELU

Kada smo bolesni, našem tijelu manjka energije. Zahvaljujući leći to vam više neće biti problem. Bogata je proteinima i željezom te nudi dugotrajno povećanje energije i jača imunitet. 

LJUTIM ČILI PAPRIČICAMA PROTIV UPALE SINUSA

Iako se često šalimo kako su ljute namirnice dobre za dišne kanale - ljute čili papričice zaista pomažu protiv upale sinusa! Plus: potiču i vaš metabolizam. Ostale ljute namirnice koje mogu pomoći su i curry i wasabi, prema tome - jedva čekamo sushi večer!

Čili papričice

MEDOM PROTIV KAŠLJA

Jeste li znali kako je znanstveno dokazano da su dvije čajne žličice meda dnevno dovoljne za suzbijanje kašlja i ostalih respiratornih infekcija?! 

PILEĆOM JUHOM U BORBU PROTIV VIRUSA

Ako odmah posegnete za maminom pilećom juhom kad se osjećate bolesno, pametan potez! Ne da ćete se osjećati toplo i ugodno dok ju jedete, veće vam stvarno može pomoći da se osjećate bolje. 

Pileća juha
Pileća juha

VODA ŠTITI OD NOVIH SIMPTOMA

Bez obzira na vrstu bolesti s kojom se borite, ne zaboravite na generalno pravilo: pijte puno vode i pazite da vam tijelo uvijek bude pravilno hidrirano! Ako vam je obična voda pak dosadna, uvijek je možete začiniti voćem i napraviti ukusnu detox vodu po vlastitom izboru. 

Voda s limunom