Kapalabhati pranayama - pročistite svoj um i tijelo

| Fit |

Kapalabhati pranayama

Živimo vrlo užurbanim životom koji narušava stabilnost našeg uma i tijela, a kako bi rješavali zadatke koje ovakav način života svakodnevno stavlja pred nas vrlo je bitno imati čist um i tijelo. Ako se osjećate bezvoljno, rastreseno, pod stresom ste onda je, istočnjačka vježba, Kapalabhati pranayama prava terapija za Vas.
Kapalabhati pranayama zagrijava i pročišćava dah, u tolikoj mjeri da se čak kategorizira kao pročišćavajuću praksu. Ona ne da samo čisti Vaš dah već i dovodi do jasnoće pri rješavanju problema, donošenju odluka, upravljanje nad emocijama i ponašanjem. Kapalabhati pranayama je zaslužna za stabilizaciju čeonog režnja koji upravlja upravo ranije navedenim radnjama.
Koje su dobrobiti Kapalabhati pranayame?
Osim što smiruje um, dovodi do jasnoće u emocijama i ponašanju, Kapalabhati pranayama zaslužna je za otpuštanje depresije i negativne energije. Osim što pozitivno djeluje na naš um, navedena vježba disanja, može biti zaslužna i za energizaciju tijela, stimulaciju rada unutarnjih organa abdomena. Kaže se i kako Kapalabhati pranayama potiče i ubrzava probavu kao i cirkulaciju, ali može biti djelotvorna i pri mršavljenju. Budući da je to vježba disanja ona također utječe i na pročišćavanje dišnih puteva sve od nosnica pa do pluća.
Kako se Kapalabhati pranayama izvodi?

Kapalabhati pranayama


Sjednite u udoban položaj koji može biti na podu, ali i na stolici. Preporučuje se turski sijed. Opustite svoj um, a shodno tome opustite i svoje tijelo poglavito abdomen. Izravnajte kralježnicu zatim dlanove položite na koljena, a pažnju usmjerite na donji dio trbuha. Ako želite, dlanove možete položiti jedan preko drugoga upravo na taj dio to jest na donji dio trbuha.Udahnite duboko kroz nos nakon udaha slijedi izdah koji treba biti brzi i koji se treba odviti pomoću kontrakcije donjeg dijela trbuha. Kontrakciju možete napraviti i pomoću pritiska dlanova na donji dio trbuha. Nakon izdaha slijedi ponovni udah no ne zaboravite da je fokus na izdahu.