BITI ŽENA... biti u ljubavi...

| Lifestyle |

Biti žena

Ženu je muškarac tisućama godina tretirao tako da joj usadi ideju o monogamiji. Jako je lukav, jer ženu iskorištava na bezbroj načina te ju je između ostalog, uvjerio i da su muškarci po prirodi poligamni.

„Inteligentna osoba ne može biti poslušna, jer poslušna osoba mora izgubiti dio svoje inteligencije“. Osho

Ovo su ulomci knjige koju sam čitala ovo ljeto, zove se „BITI u ljubavi“ i vrlo jasno opisuje i svrstava ženu na mjesto na kojem nikako ne bi trebala biti te odnose među partnerima koji su danas sve drugo samo ne normalni, a govori i o slobodi i ljubavi koja je preduvjet za zdrav odnos među partnerima.

Živimo na prostorima gdje još uvijek postoji srednjovjekovni odnos spram žena i gdje još uvijek egzistiraju „treptalice“, kako ja nazivam žene koje se samo smijulje... trepću... podilaze muškarcu na sve načine ne bi li ispunile njegova očekivanja te zbog toga bile nagrađene recimo jednom večerom, torbom ili u najboljem slučaju nekim prijevoznim sredstvom. To su nažalost postigli muškarci dugogodišnjim primitivnim odnosom prema nježnijem spolu, a i danas mnoge „treptalice“ to i prihvaćaju. Dugi niz godina gledam oko sebe puno žena koje su zbrojile dva i dva... koje klimaju glavom tim muškim velikanima, osvajačima, ja ih rado nazivam pohotnicima... smiju se dok oni blebeću notorne gluposti, a samo u svrhu da dane provedu u shopingu, na kavama, manikurama, pedikurama i sličnim vrlo korisnim i nadasve pametnim  stvarima. Često u čudu gledam kako muškarci uspiju od žene napraviti poslušnog psića koji na njegov mig čak i mašu repom, koje izbezumljeno slažu čarapice po boji i veličini za svog Aleksandra velikog osvajača ne bi li mu pokazale poslušnost, pokornost  i na jedan interesantan način “beskrajnu“ ljubav.

Zašto je to tako?????

„Žena je stoljećima financijski ovisila o muškarcu, a muškarac joj je srezao krila, ograničio slobodu i uništio samostalnost. Preuzeo je njezine odgovornosti na svoja ramena, iskazao joj veliku ljubav riječima: “ja ću se brinuti o tebi“. No u ime ljubavi joj je oduzeo slobodu. Žene se stoljećima nisu smjele obrazovati, niti smjele učiti ni zanate niti vještine, morale su ovisiti o muškarcu“ kaže Osho.

Najžalosnije je to što takvih odnosa ima i danas... Zašto žena u današnje vrijeme pristaje biti robinja? Zašto pristaje biti ponizna, trpjeti nekoga koji osim možda par kuna u novčaniku nema ama baš ništa drugo?

Neshvatljivo mi je da se i danas susrećemo s tim istim problemima, da se žene ne žele pokrenuti, izdignuti iznad razine kućnog ljubimca i napraviti nešto sa svojim životom. Pa sloboda je osnovni kriterij ljudskog života, ona je potrebna svima i u svim životnim segmentima. Zašto dopustiti nekome da se poigrava s našim životima i usmjerava naše putove kojima mi kročimo. Ova knjiga me je potaknula da o svemu razmislim iz jedne druge perspektive te da shvatim čak i neke svoje životne stavove, postupke koje sam odlučila promijeniti ili se suočiti sa njima.

Mišljenja sam da samo muškarci nesigurni u sebe i puni neizlječivih kompleksa ne mogu izbaciti iz sebe taj primitivizam unutar svog doma jer da su sigurni u sebe ne bi uopće dovodili u pitanje ravnopravnost  partnera, naravno pri tome mislim na slobodu koju oba partnera zaslužuju, ali tu ne govorim o slobodi preljubničkih pustolovina, nego o slobodi kretanja, mišljenja i odabira svega što nas čini sretnima.

Smatram da  postoje  pravi muškarci koji to zaista i jesu u svakom segmentu te riječi PRAVI, ali danas ih je vrlo malo, naročito na ovim prostorima gdje još uvijek vlada mišljenje da je najbolja žena ona koja sjedi doma, kuha i koja zna dočekati i ispratiti svoga muškarčinu, koji obilazi i obilježava sve kuda kroči.  Nikada nisam mogla i neću prihvatiti takav zastrašujući stav i odnos, vjerojatno i stoga što sam odrasla u obitelji gdje je moj otac muškarac koji stoji iza svih nas i koji se zna nositi s tri jake žene koje ima kraj sebe, on je uvijek bio samo potpora i oslonac, nikako stup spoticanja svima nama... On se je dokazao kao muškarac svojim radom i uspjehom pa nije imao nikakav problem kroz život kročiti s isto tako jakom ženom, mojom majkom.

Zato se svaki put iznenadim kada vidim muškarca sa manirima jednog gospodina, s pameću koja osvaja, s humorom koji obara.... Njih  međutim  ima u tragovima i moramo ih tretirati kao sredozemnu medvjedicu ili jastreba kokošara, ali ipak mislim da je vrijeme da se žene pokrenu iz sjene jačeg (samo fizički) spola te da ne dopuste da ih se tretira kao ribice u akvariju, a one druge koje su dobre matematičarke, neka samo i dalje zbrajaju, redaju čarapice po boji i veličini, jer ionako vjerujem da ništa drugo niti ne znaju.

„U usporedbi sa slobodom čak je i ljubav na drugom mjestu, jer sloboda je najviša vrijednost. Ljubav možemo žrtvovati za slobodu, ali slobodu ne možemo žrtvovati za ljubav. A mi smo to činili stoljećima, žrtvujući slobodu za ljubav. Zbog toga se javljaju sukobi te koristimo svaku priliku da povrijedimo jedni druge“ kaže Osho.

Sloboda kao glavni preduvjet te poštovanje, potpora i ljubav za mene su osnova jednog zdravog i zrelog odnosa medu partnerima, samo je vrlo teško pronaći jaku, inteligentnu, osobu koja shvaća sve te četiri riječi na način koji bi trebalo pa je zato moja sloboda do daljnjeg moje neprocjenjivo vlasništvo koje sam naučila cijeniti kao suho zlato i do daljnjeg je nesebično dijelim samo s mojim životinjama, djecom i prijateljima....