5 najčešćih uzroka prometnih nesreća

| Automoto |

Prometne nesreće su nažalost postale  svakodnevica u svijetu.

Ljudi zaboravljaju da za vožnju nije potrebno pripremiti samo automobil, nego i osobu koja vozi.

Uzročnici su brojni,a mi vam donosimo 5 najčešćih:

Stres i uzrujanost
Psihofizičko stanje vozača značajno utiče na sigurnost prometa zbog smanjene sposobnosti percepcije i brzine reagiranja pod stresom. Ako je vozač pod stresom , najbolje rješenje je da napravi pauzu ili odustane od vožnje.

Nepridržavanja prometnih pravila
Najvažnija stavka kada je sigurnost vožnje u pitanju je kvalitetna obuka vozača na kojoj se detaljno uče prometna pravila. Kvalitetna obuka vozača u autoškoli mora obuhvaćati zakonom propisane teorijske satove na kojima se usvaja gradivo vezano za pravila vožnje. Nakon toga slijedi sveobuhvatna vozačka obuka na terenu, pri kojoj vozači primjenjuju ranije naučena pravila. Dobro je da vozači s vremena na vrijeme obnove gradivo koje su možda zaboravili ako ne voze duže vrijeme.

Prebrza vožnja
Neprilagođena brzina vožnje može biti pogubna u slučaju prometne nesreće jer su tada drastičnije posljedice. Osim propisane brzine, treba na umu imati i uvjete na putu.

Vožnja pod utjecajem alkohola
Vožnja u alkoholiziranom stanju je vrlo čest uzrok prometnih nesreća u gradskoj sredini, posebice vikendom i za vrijeme većih praznika. Vožnja pod utjecajem alkohola nikako ne dolazi u obzir. Ako planirate putovati na proslavu, isplanirajte unaprijed tko će vas dovesti kući. Malo bolja organizacija vam može spasiti život.

Umor i iscrpljenost
Umor je uzrok prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Umorni vozači prave pogreške koje nisu plod neznanja, nego loše koncentracije i pospanosti. Tijekom vožnje, posebice na dugim destinacijama, treba praviti pauze što je češće moguće. U svakom automobilu se treba naći jedna bočica vode i neka grickalica koja u trenucima umora podiže koncentraciju vozača.