Aston Martin predstavio prvi SUV u povijesti marke

| Automoto |

Iako je osnovan prije više od jednog stoljeća, Aston Martin tek je sada predstavio svoj prvi SUV: DBX.

U utorak navečer u Los Angelesu i istovremeno u srijedu na eventu u Pekingu, Aston Martin započeo je novo poglavlje u knjizi svoje višestoljetne povijesti. Naime, britanska marka luksuznih automobila predstavila je svoj inauguralni SUV model.

Instagram/@astonmartinlagonda

Prema tvrtki, DBX SUV predstavlja novo razdoblje u nastojanju da Aston Martin postigne izvanredne performanse, stil i upotrebljivost u segmentu koji svjetski poznati proizvođač dosad nije istraživao.

Model je četvrto vozilo u okviru plana drugog vijeka, strategije transformacije s tri faze - stabilizacijom poslovanja, jačanjem jezgre i proširenjem portfelja proizvoda, koji u konačnici za cilj imaju pretvoriti tvrtku u održiv luksuzni posao, a ovo lansiranje dio je treće faze.

Instagram/@astonmartinlagonda

DBX je izgrađen na potpuno novoj, SUV platformi te ima kućište izrađeno od lijepljenog aluminija. Takav materijal održava vozilo umjereno laganim, a istovremeno omogućava voznu dinamiku dostojnu imena Aston Martin. Po prvi put, model Aston Martin ima pet cjelovitih sjedala pune veličine, sva s jednakim prostorom i udobnošću.

Isti 4-litreni V8 s turbo-motorom može se naći u DB11 i Vantage modelima, a sada je ažuriran i posebno podešen kako bi DBX isporučio oko 542 KS snage i 516 ft-lbs. obrtnog momenta putem sustava pogona na sve kotače. Nakon ubrzanja od 0 do 62 mph u 4,5 sekundi, SUV može dalje nastaviti maksimalnom brzinom od 181mph.

Instagram/@astonmartinlagonda

Uz putnički prostor u modelu, DBX nudi i 632 litre prtljažnog prostora, koji je osmišljen za smještaj različitih vrsta prtljage poput kofera, golf torbi i ski opreme. Prostor se može dodatno prilagoditi jednim od dodatnih paketa dodatne opreme tvrtke Aston Martin, poput pet kućišta, koje se isporučuje s prijenosnom perilicom ili snježnim paketom, koji dolazi sa setom grijača za čizme.

Moramo priznati da nam se ovaj novi model Aston Martina jako sviđa te da će sigurno biti popularan kod Aston Martin klijentele.

Instagram/@astonmartinlagonda