Zadnje večeri Fashion.hr-a mjesta lošim revijama nije bilo

| Fashion |

Branka Donassy

16. izdanje Fashion.hr-a zatvorilo je svoja vrata i najavio ponovno okupljanje na jesen 2014. godina. Ove sezone imali smo prilike pogledati revije Aleksandre Dojčinović, Martine Felje, Aleksandra Žarevca, Kristine Burje, Mihana Momosa, Ivice Skoke, Zorana Aragovića, Ane Marie Ricov, Marije Kulušić, Marine Obradović, Borisa Banovića, Branke Donassy, eNVy rooma, Ivice Klarića, Silvia Ivkića i Roberta Severa!

Posljednja večer je kao što to i inače biva bila i najjača imenima, a i revijama koje smo mogli pogledati. Zbilja iznenađujuće, ali moramo priznati da posljednje večeri nije bilo jedne loše revije.

Večer je otvorila izvrsna Branka Donassy, potom je pista pripala Nikici i Vjeki, dečkima koji se kriju iza brenda eNVy room. Da utaži glad muškarcima za modom, na red je došao i poznati Ivica Klarić sa svojom vizijom muškarca, a nakon njega vodu je pomutio mladi dizajner Silvio Ivkić. Veliko finale ove sezone odigralo se upravo i najiščekivanijom revijom Roberta Severa!

Branka Donassy
Branka Donassy

Da otvori zadnju večer priliku je dobila jedna od najcjenjenijih dizajnerica hrvatske modne scene, Branka Donassy. Nova kolekcija poznate dizajnerice još jednom pokazuje što je to zapravo dobro promišljeni kroj i kako zapravo kolekcija mora izgledati - izradom i prezentacijom. Branka ne griješi, a to je dokazala i ovom kolekcijom. Cijelom kolekcijom prevladavaju tamni tonovi koje već dugo dizajnerica voli, a ove sezone predstavila je i torbe geometrijskog oblika koje su pratile bogatu kolekciju. Kolekciju koja je obilovala kaputima pročišćenih linija, prožetih minimalizmom u jednoj ili dvije boje malo koga ostavila je ravnodušnim. Osim fantastičnih kaputa od kojih su pojedini čak i od umjetnog krzna, kolekcija obiluje i majicama bez rukava s kapuljačama, kožnim hlačama, suknjama A kroja kombiniranim s kožom, jaknicama i haljinama s prozirnim detaljima.

eNVy room
eNVy room

Dečki iz eNVy room-a vole "bogate" žene. Ne doslovno bogate, već žene koje izgledaju elegantno, romantično, glamurozno. Bogate na takav način, a svoje kreacije nameću kao ulaznicu i putokaz ka tome cilju. Zanimljivo je doista kako su poznatom peplumu udahnuli novi život. Detalju koji je posljednjih nekoliko sezona opasno u trendu i izgleda da nas neće tako skoro napustiti. Predstavili su dosta haljina i suknja gdje peplum nije bio na svom klasičnom mjestu i u klasičnoj veličini već na drugim mjestima na nogama i znatno duži nego što je to on inače. Kolekcija je obilovala i mnogim volanima koji su upotpunjavali na oko jednostavne modele. I ovog puta eNVy room puno koristi omiljenu im čipku u gotovo svim bojama, a najviše na kraju kolekcije gdje su prikazali nove modele vjenčanica za sezonu vjenčanja koja dolazi. Isto tako, dečki ne odustaju tako lako ni od poznatih t-shirtica koje su ukomponirali sa suknjama, a posebno su zanimljivi detalji kragnica na elegantnim dugim haljinama.

Ivica Klarić
Ivica Klarić

Što reći o Ivici Klariću a da već nije rečeno. Kada pogledate njegovu reviju i ideje koje Ivica ima za muškarce, možete samo klimati glavom i slagati se s time. Gotovo svake sezone na nevjerojatan način udahne novi život klasičnim komadima za muškarce. Radilo li se o poslovnim ili casual izdanjima. Kolekcija obiluje odijelima s kombinacijom nekoliko boja, košuljama također, ali i hoodicama bez rukava s kapuljačom koja ima detalje šilterica.

Ove je sezone nakon dugo vremena na pistu vratio i svoju viziju žene i prikazao kako jedna žena može jako dobro izgledati u kompletima s njegovim potpisom. Posebno zanimljivi detalji na ženskoj kolekciji upravo su široki, obli reveri koji posebno mogu istaknuti ženske grudi, a pritom ne izgledaju ni malo vulgarno.

Silvio Ivkić
Silvio Ivkić

Preko malo koje revije se doslovno naježite dok je gledate kao što je to slučaj s revijom mladog talentiranog Silvia Ivkića. Pred ovim mladim dizajnerom zasigurno je svjetla budućnost jer za razliku od drugih, Silvio jako dobro balansira između čiste avangarde i komercijalne mode, a pritom sve to izgleda izuzetno dobro ispričano. Kolekcija je doista dobro promišljena, prepuna kožnih detalja, kaputa bez rukava, dugih haljina koje prate liniju tijeka, detalja poput ovratnika i torbi, kratkih hlačica, ali i krznenih detalja.

Ako malo podrobnije pogledate revije pojedinih hrvatskih avangardnijih dizajnera shvatit ćete da su pojedine kolekcije fantastične, ali ne nosive odvojeno i ne funkcionalne, ali to nije situacija s mladim Silviom. Kao što smo i prije rekli, svaki komad iz kolekcije ovog mladog dizajnera može se samostalno nositi i ukomponirati u komade svakodnevnog života. Osigurat ćete si originalnost, primjerenost bez straha da ćete izgledati čudno.  

Robert Sever
Robert Sever

Što reći o dizajnu Roberta Severa, jednog od najtalentiranijih dizajnera mlađe generacije koje Hrvatska ima. Prošle se sezone vratio na pistu Fashion.hr-a, a ove sezone i dalje snažno korača istom pistom, samo novom kolekcijom. Mišljenja su podijeljena, za neke je kolekcija sjajna, za neke je previše toga, a neki smatraju da je želio previše toga ispričati i pogubio se u željama.

Moramo se složiti da je revija Roberta Severa daleko najjača revija ovosezonskog Fashion.hr-a i da je Robert Sever i ovog puta uspio nešto što ni jedan dizajner nije - kolekcija izgleda izuzetno skupo i svjetski. Možda bi najbolji opis za istu bio "Moćna žena Roberta Severa" jer u moru suknji, haljina, haljina visokog struka, pelerina, kaputa, jaknica, nakita, bluza torbi zbilja je teško izdvojiti najbolji komad. Robert je ponovno i odabirom materijala pogodio u samu srž svake žene i omogućio joj da postane elegantne kao nikada do sad.

Posebno je zanimljivo kombiniranje materijala poput plisiranih detalja u kombinaciji sa šljokicama ili haljine koje samo sprijeda imaju kožne resice što također izgleda dosta efektno. Zasigurno je mnogima boljka i predivan kaput puderaste boje za kojeg ne sumnjamo da će postati must have. I ovog puta Robert Sever kariranom je uzorku udahnuo potpuno novi život, nesvakidašnju eleganciju u crvenim haljinama s prorezima u kojima možemo vidjet drugu boju uzorka.

Dva trenutka posebno su zanimljiva u ovoj reviji, a izgledala su doista fantastično. Dizajner je pojedinim modelima na glavu stavio fazanovo perje kao krune i ukras, jedan jako zanimljivi statement, a nevjerojatno je dobro izgledao i kaputić od prozirnog PVC materijala.